Когато няма правила, тогава се раждат зависимости. Вече 24 години ние говорим за кръгове и обръчи, но избягваме истинския дебат и се въртим в кръг. Това заяви държаният глава Росен Плевнелиев в интервю за бТВ.

По думите му каците с мед са три - едната е държавните пари, другата е обществените поръчки, третата е приватизацията.
„Търсете обществените поръчки, приватизацията и държаните пари. Това са трите центъра, около които гравитират всички кръгове, независимо какъв цвят са те", коментира Росен Плевнелиев.

Той категорично сложи себе си в категорията на тези, които създават решенията, а не се крият.
„Крадецът вика дръжте крадеца. Не съм аз този, който се е скрил зад стотици офшорки, които са собственици на банки, на медии. Съвсем логично е прожекторите да бъдат насочени в обратна посока."

Росен Плевнелиев заяви, че много добре вижда логиката на атаките срещу себе си.
„Когато излязох с принципна позиция срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС по същия начин стартираха атаки срещу мен."

Държавният глава заяви категорично, че не е знаел, че той ще бъде предложен за председател на ДАНС, а след това е свалил доверието си от Сергей Станишев и Местан.
„Трябва да е ясно, че в основата на всички стои доверието", каза Плевнелиев.
„Аз вярвам, че това беше назначение което щеше да доведе до непредвидими, отрицателни последици за България", посочи президентът.
В разговорите си със Станишев и Местан два дни преди назначението на Пеевски не е ставало дума за назначението, а те са били насочени към търсене на прозрачност, обясни Плевнелиев.

Вместо това какво получих - 15 минутно назначение, което е еманация на задкулисието. Именно за това снех доверието си, посочи Росен Плевнелиев.
Във връзка с актуализацията на бюджета президентът заяви, че следи внимателно дебатите.

Склонен съм да наложа вето, но ще изчакам дебатите, заяви той.
„Имам много въпроси, на които още не е получен ясен отговор, ще изчакам дебатите и се надявам да има промяна. Ако не, тогава ще консолидирам позицията си", каза президентът, запитан дали ще върне промените за ново обсъждане.

„Налагам вето само с аргументи - това е моята принципна позиция и на тази позиция мога да се доверят абсолютно всички политически партии, от целия спектър на политическото пространство", допълва държавният глава.
За мен не са ясни много разходни пера в планираната актуализация, затова ще седя внимателно, обеща още той.
Припомняме, ако президентът върне актуализацията на бюджета, то за да бъде приета отново трябват гласовете на 121 депутати, което прави ролята на Атака в пленарна зала ключова.
Според Плевнелиев събитията, които се случват категорично обединяват хората и задават посоката за промяната.
Като президент вярвам, че това ще бъде промяна за добро.Вярвам, че гражданите имат правото да посочват проблемите, допълни той, в коментар за напрежението и протестите.
Българското общество вече е много чувствително. Те имат правото да изискват хора с интегритет, хора с професионализъм, заяви Росен Плевнелиев.
С премиера Пламен Орешарски президентът посочи, че се чува по няколко пъти на седмица. Последно това е станало в неделя, когато е имало среща с македонската делегация.
Считам, че на чисто прагматично ниво имам какво да кажа на министър председателя, а и той е добронамерен и обменяме аргументи, заяви президентът.
Той обаче сподели притеснението си, че част от политическите лидери са избрали посока на реваншизъм.

„Притеснен съм, защото няма как да се борим с олигархията и да направим реформите и да вкараме силна прозрачност, ако нямаме консенсус.

„Всеки, който дори малко се докосне до Конституцията, знае много добре, че духът на Конституцията и правилата, разписани в нея, казват да има баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите", коментира Росен Плевнелиев. „Аз питам - ако в същата тази комисия в Народното събрание бъде получен сигнал срещу главния прокурор, срещу председателя на Върховния административен съд или на Върховния касационен съд - ще го извикат на разпит ли? Ще действам единствено и само за да бъде уважавана Конституцията, а тя казва, че други са разследващите органи в държавата, а не една комисия в парламента", заяви още президентът.

„Ще осигуря пълно съдействие на всяка компетентна институция, но няма да вляза в играта на политическото противопоставяне и реваншизъм. Ще пазя президентството от това", категоричен е държавният глава.