Президентът и върховен главнокомандващ армията ни Росен Плевнелиев си спомни за полусчупените прозорци на гвардейците, за мухлясалите им спални и за баните им.

Гвардейците са символ на българската държавност, затова и отношението към гвардейците е доказателство за нашето отношение към българската държавност“, заяви той по време на посещението си в Националната гвардейска част.

Президeнтът присъства на освещаването на новоизградения параклис „Св. Архангел Михаил“, футболно игрище, както и реновираните сгради на Втори гвардеейски смесен батальон и гвардейския духов оркестър.

Добре е да се помни какво беше тук преди 3 години“, подчерта държавният глава и описа първото си посещение в гвардейската част. „Спомням си изровената улица, спомням си една полуразрушена постройка, раждясъла, съсипана, която стоеше точно там, където сега е този прекрасен плац“, коментира Плевнелиев.

„Спомням си спалните на гвардейците - мухлясали, студени, прозорците - полусчупени, от които духаше. Спомням си баните“, продължи да се връща назад в спомените си държавният глава.

Плевнелив похвали командира на Националната гвардйска част – бригаден ген. Боян Ставрев, като прекрасен стопанин.

Най-много обаче, според Плевнлиев, трябва да благодарим на българските гвардейци. Голяма част от всичко постигнато като модернизация и развитие се дължало на доброволчеството, на дарителството, волята и честния труд на гвардейците. "Те запретнаха ръкави и си подредиха къщичката така, както искаме да подредим цяла България", изтъкна Плевнелиев.

„Нека да знаем, че примерно днес тези момчета и момичета са стояли 3 часа пред президентската институция - на слънцето, на жегата“, изтъкна държавният глава и допълни, че техният труд е денонощен.

Командирът на Националната гвардейска част бриг. ген. Боян Ставрев подчерта, че са си поставили много амбициозна програма, свързана с подобряване на условията на живот и бит на гвардейците. По думите му параклисът е построен с доброволно събрани средства от личния състав на Националната гвардейска част. Помогнали са и приятели, народни представителели.

Ген. Ставрев благодари най-много на военния министър Николай Ненчев, защото МО предоставило почти половината необходими средства за изграждането на храма.

Благодарности прозвучаха и за премиера Бойко Борисов, който целево отпуснал 260 000 лв. за изграждане на стадиона.

Министърът на отбраната Николай Ненчев подари на ген. Ставрев икона на Св. Георги с пожелание – да пази гвардейците и да ги води към нови и нови победи.