От 12 до 15 януари президентът Росен Плевнелиев ще бъде на държавно посещение в Китай, съобщиха от пресцентъра надържавния глава. Той ще посети страната по покана на азиатския си колега Си Дзинпин.

Това  е и първото посещение на български президент в азиатската страна от 15 години насам и е продължение на честванията по случай 65-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения между София и Пекин.

В неделя, по време на първия ден от посещението си, Плевнелиев ще поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка „Чаоян" в китайската столица и ще се срещне с българската общност там.

След официалните разговори между двете делегации, в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Си Дзинпин, ще бъде обявено Съвместно комюнике за партньорство и ще бъде подписана Спогодба за морски транспорт между двете държави. Във вторник, 14 януари, българският президент ще проведе разговори с китайския премиер Ли Къцян.

Като част от визитата си Плевнелиев ще открие китайско-български бизнес форум с участието на повече от 30 представители на българския бизнес, които летят заедно с него като част от официалната делегация.

Сред официалните лица са представителят на Групата за приятелство България-Китай към НС Янаки Стоилов, заместник-министри на външните работи и на транспорта. В списъка на гостите е включен и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

От пресцентъра на държавния глава опровергаха информацията, че Иво Прокопиев и Огнян Донев ще бъдат сред българските бизнесмени, поканени за участие в мероприятията.

Сред поканените са шефът на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов, както и собственикът на българската компания за производство на стени за катерене „Уолтопия" Ивайло Пенчев, представители на софтуерния бизнес, фармацефтичната индустрия и винопроизводители.

Припомняме, че на 12 декември председателят на НС Михаил Миков оглави друга подобна делегация, чийто основен успех бе подписването на протокол за износ на царевица към Китай.