Президентът Росен Плевнелиев планира много сериозна група от срещи до края на месец Август, на които да бъдат обсъдени въпросите, които най-много вълнуват гражданското общество на България.
Идеята за подготвяните публични дебати, държавния глава обясни в началото на срещата с лидерите на ДСБ и България на гражданите - Радан Кънев и Меглена Кунева.

Плевнелиев, връщайки се назад във времето, констатира че и през Февруари и Март, когато имаше сериозно гражданско недоволство и днес, народът е поставил на дневен ред няколко големи теми, сред които начина на работа на институциите, тяхната прозрачност и публичност, както и монополите.

Президентът Плевнелиев ще инициира срещи не само с парламентарно представените политически сили, но и с такива, останали извън НС.
„Много е важно да чуем оценката на ситуацията в България такава, каквато е днес, разбира се с поглед в бъдещето", коментира Плевнелиев.

Той посочи, че е много важно за него като държавен глава да държи отворени вратите на президентската институция за всички отговорни фактори в държавата, политически формации и хора, които имат мнение, позиции и визия за това къде сме в момента и къде искаме да отидем.

На излизане от „Дондуков 2" Меглена Кунева и Радан Кънев споделиха, че са си говорили за важните неща в държавата. Сред тях са бюджетът, работата между институциите и какво може да се направи, за да се спасят европейски средства, които до края на годината ще бъдат поставени в опасност.

Кънев повдигнал въпросите за това каква е атмосферата, в която се случва политическото говорене в България, както и за етническата толерантност.

Получил се приятелски и много интересен разговор, обещали си още срещи.

Лидерът на ДСБ побърза да обори „всякакви инсинуации за политически връзки на техните партии или партиите от Реформаторския блок с президента Плевнелиев". Той определи коментарите в този дух като абсолютно несъстоятелни.

Това беше един разговор между президента и председателите на две партии, чиято позиция за случващото се в страната е най-ясна през последните месеци, подчерта Радан Кънев.

Двамата с Кунева поздравили Росен Плевнелиев за наложеното вето върху бюджета. Не са правили обаче прогнози какво ще се случи утре на извънредното заседание в парламента.

Според Кънев това събуждане на обществото, което наблюдаваме, събужда и политическата мафия в България: „Тази мафия в лицето на коалицията ДПС и Атака, която утре ще стане вече юридически факт, провежда една атака и си позволява да всява етническо напрежение".

По думите му основна хранителна среда и основна причина на подобни нелепи гафове като този на правителството във връзка с посещението на турския вицепремиер е дългогодишното наличие на политически посредник в лицето на ДПС в отношението между България и Турция и политически монополист върху етническите гласове в България.

За толкова години ние знаем какви са решенията на проблемите. Въпросът е да го направим и за да се случи това, трябва да се намерят достатъчно решителни хора, заключи Меглена Кунева.