България сама е предложила на Европейската комисия финансови корекции на средствата по програма ИСПА.

Решението на правителството да поиска намаляване на парите по една от мерките на програмата е било представено от вицепремиера Меглена Плугчиева на еврокомисаря по регионалната политика Данута Хюбнер по време на срещата им в Брюксел.

Финансовата корекция, поискана от българската страна, е в размер на 652 хил. евро.

Парите са от техническата помощ по ИСПА в сектор "Транспорт" и представляват 15% от предвидените по тази мярка за страната ни над 4 млн. евро, съобщи БНР.

Меглена Плугчиева отрече решението да е в резултат на установени случаи на корупция, конфликт на интереси или други драстични нередности. Тя мотивира този ход с радикалната реформа в пътния фонд, която изисква време, за да даде видими положителни резултати.

Вицепремиерът обясни още, че това решение на България е продиктувано от резултатите и препоръките от одитите във фонда, които днес, доста преди крайния срок, са били депозирани в еврокомисията.

Плугчиева многократно подчерта, че когато България сама предлага корекции, парите не се губят, но категорично отрече намерения да продължи с този подход превантивно и по други мерки за другите предприсъединителни програми, за които еврокомисията ни замрази плащания, за да не се стига до корекции от Брюксел.

Не смятам, че трябва да мислим какви финансови корекции ще направим, а смятам да си свършим работата, за да не стигаме до финансови корекции. Това е съвсем крайна стъпка и трябва да се стараем да не стигаме до нея, подчерта Плугчиева.

Тя добави, че решението дали да бъдат възстановени спрените плащания по ИСПА не може да се очаква преди януари идната година.