На 17 септември предстои среща между българското правителство и Европейската инвестиционна банка по въпросите на транспорта и водния сектор.

Това обяви на специална пресконференция вицепремиерът Миглена Плугчиева. Това е част от мерките, които България предприема след последни доклад на Европейската комисия.

По програма ИСПА България до голяма степен е изпълнила ангажиментите си като предстои до 19-то този месец да бъдат сключени споразумения между новосъздадената агенция „Републиканска пътна инфраструктура" и министерствата на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството.

В момента тече и проверка на KPMG на финансовото състояние на агенцията като първият междинен доклад от проверката трябва да излезе на 15 септември, а окончателното становище на 30 септември.

Според вицепремиера и по програма САПАРД нещата се развиват добре като през другата седмица ще бъде представен отчет за плана за действие по тази предприсъединителна програма.

Като част от мерките, които България предприема след доклада на ЕК е и специална пресконференция, която ще се проведе съвместно с фондация Фридрих Еберт, която ще се проведе на 24 септември и ще бъде на тема: „Превенция на злоупотребите със средства от еврофондовете".

На 7 октомври пък трябва да приключи оценката на съответствие на седемте оперативни програми, разкритикувани от ЕК.

Към вицепремиерът Миглена Плугчиева е създаден и координационен съвет на две нива: Ниво А, в което са включени всички министри и Ниво Б, в което участват зам.-министрите и директорите на дирекции.