За здравия разум остава въпросът защо досега това не е направено. Така председателят на АИКБ Васил Велев коментира в сутрешния блок на БНТ предложението на здравния министър за въвеждане на пожизнени ТЕЛК-ове. Според него това е трябвало да се направи отдавна и затова АИКБ го подкрепили. Трябва да се направи много по-дълбока реформа в медицинската експертиза, но това не става с наредба. ТЕЛК-овете са един архаизъм и остатък от миналото. При нас решението за ТЕЛК комисията е универсален ключ, но не оценява остатъчната работоспособност и как човекът може да се интегрира в обществото, посочи Велев.

И според президента на КНСБ Пламен Димитров няма как да порасне крак на човек, който е пострадал по някакъв начин. Синдикатите имат много забележки и към медицинската, и към трудовата експертиза, но за промяна е нужно законодателно решение, за да се въведе яснота и по контрола, и по правата на работниците.

Хората с необратими увреждания - с доживотен ТЕЛК

Хората с необратими увреждания - с доживотен ТЕЛК

Според синдикатите обаче има противоречие

По отношение на Националния план за възстановяване и развитие, Велев заяви, че за бързо и мощно възстановяване на икономиката по целия фронт на индустрията на реалния сектор е необходима инвестиционна вълна, която да компенсира последните две години, когато предприятията са се декапитализирали.

В плана има проекти, които АИКБ подкрепят, но биха желали да се запознаят по-подробно, включително и с числата. АИКБ не подкрепя промяната в параметрите на фиша за икономическа трансформация. Това, което не подкрепяме, е да се намали частта за пряка подкрепа за намаление на финансовите параметри, посочи Велев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че е крайно време социалните партньори да вникнат в новите проекти в Плана за възстановяване и развитие - част от тях звучали интересно, но пък други доста спорно.

Българският бизнес в момента се нуждае от безвъзмездни средства, за да запазят своята конкурентоспособност, изтъкна Димитров. Много от грантовите схеми не са се наложили добре на фона на това какво получили останалите държави.

"Има и добри, и лоши неща, които трябва да се доработят в плана. Ние, доработвайки, със сигурност става по-добър планът, но има една поговорка - "Най-доброто е враг на доброто", коментира синдикалният лидер.