Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателния кодекс. Целта на законопроекта е намаляване на размера на глобите при обида и клевета, както и отмяна на по-тежко наказуемия състав, когато те са насочени към длъжностни лица.

Със законопроекта се освобождава от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, когато обект на обида или клевета е орган на власт. Предлага се премахване на квалифицирания състав по чл. 148, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс по отношение на престъплението "обида", който е приложим и по отношение на престъплението "клевета".

С предложените промени се хармонизира националното законодателство с изискванията на установеното в практиката на Европейски съд по правата на човека правило, че длъжностните лица могат да бъдат обект на обществена критика в по-широк обхват във връзка с изпълняваните от тях обществени функции.

Правосъдното министерство предлага да не ни наказват много, ако обиждаме властите

Правосъдното министерство предлага да не ни наказват много, ако обиждаме властите

Предложени изменения в НК предвиждат само глоби, които стават и по-малки

Други промени са в отговор на образувана от Европейската комисия процедура за нарушение за неправилно въвеждане от България в националното законодателство на определени разпоредби от Рамково решение на Съвета относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право.

В Наказателния кодекс вече са въведени по-тежки наказания за убийство или нанасяне на телесни повреди по расистки или ксенофобски подбуди. Със законопроекта се разширява кръгът на престъпленията по расистки или ксенофобски подбуди, като се предлагат по-тежки наказания и за отвличане; противозаконно лишаване от свобода; принуда; закана; следене; обида; оскверняване на религиозен храм или надгробен паметник; противозаконно унищожаване или повреждане на чужда вещ; подбуждане към извършване на престъпление и палеж.

Предвижда се и да се носи наказателна отговорност за публично оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на подобни престъпления, извършено по начин, който може да създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, религия, произход, национална или етническа принадлежност.

Правосъдният министър Крум Зарков обясни, че промените за обида и клевета касаят ангажиментите ни по плана за възстановяване и устойчивост. Освен това той ще отговори на изисквания на конвенцията на Европа за свобода на словото. Законовите изменения са съобразени и със становището на ПАСЕ.

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Брюксел одобри първото плащане по плана за възстановяване и устойчивост

Ще получим 23% от всички средства, които чакаме по плана

Петър Петров от "Възраждане" е възмутен, че ще се намалят глобите за обида и клевета. Според него така всеки щял да обижда политиците безнаказано.

ПП пък не се притесняват да търпят критики от страна на обществото и журналистите.

За Надежда Йорданова от ДБ промените са ценностни и са добри за българската демокрация. По думите й не се развързват ръцете на журналистите да клеветят. Наказанията щели да са съобразно подбудите на извършителя. В същото време се увеличава защитата срещу престъпления от ксеонофобски прояви. Затова и ДБ ще подкрепи промените и между първо и второ четене от формацията щели да внесат свои предложения.

Тази стъпка е последната от поредицата стъпки, които бяха предприети, каза и Георг Георгиев от ГЕРБ. ДПС също застана зад измененията.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов видя зависимости в европейското семейство. Някой ни казва какво да правим, подчерта той, визирайки измененията, които са изисквани от плана за възстановяване.