Сигнали за злоупотреби с обществени поръчки са причината за ареста на кмета на град Стамболийски и областен координатор на ГЕРБ в Пловдив-област Георги Мараджиев.

Това заяви на брифинг в Народното събрание депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков. Таслаков е родом от града и е подателят на тези сигнали. Твърди и че именно те са причината за акцията срещу кмета, макар и все още да няма официална информация от представители на силовото ведомство. Припомняме, че по-рано днес парламентарната група на ГЕРБ излезе с остра декларация по повода, като съзря репресия и продължаване на "рашковщината".

"Не става въпрос за полицейски произвол, а за разследване на мои сигнали за корупция в общината. През годините съм пускал десетки сигнали със съмнения за злоупотреби. Смятам, че този арест е не само правилен, а отдавна закъснял", заяви Стоян Таслаков.

Отстранен е кметът на Ракитово

Отстранен е кметът на Ракитово

Общинската избирателна комисия е заседавала до полунощ

В кокретика по отношение на обществените поръчки се касае за фирма, чиято дейност е инсталиране на климатици, която обаче печелила болшинството от търговете в общината за изграждане на публична инфраструктура.

"Една фирма получава повечето обществени поръчки в община Стамболийски. Забелязали сме как в цените, заложени за материали, има от два до три пъти завишаване на пазарната себестойност. Става въпрос за фирма "Професионал 777". Фирма без никаква история, без никакъв опит", поясни народният избраник.

Не само с това се изчерпвали злоупотребите - имало натиск срещу хора, пишещи против местното управление. Имало и специално заети служители, следящи социалните мрежи, които сигнализирали кмета, а в последствие се задействали местните данъчни, които осъществявали ударни проверки срещу недоволните граждани, твърди още Таслаков.