"Бог да избавя страната ни от атентати занапред", призова браницки епископ Григорий по време на панихида за жертвите от атентата в храма „Св. Неделя" през 1925 година.

В храма бе отслужена заупокойна молитва по повод 90 години от най-зловещия атентат в страната ни, при който загинаха 213 души - хора от военния и политическия елит на страната ни, както и жени и деца.

Някои от жертвите намират смъртта си именно под купола на храма, други - по-късно умират от раните си. Ранените са стотици. Атентатът е извършен на Велики четвъртък по време на опелото на ген. Константин Георгиев, който е прострелян смъртоносно на 14 април в градинката пред храма „Св. Седмочисленици".

Кървавата годишнина бе на 16 април, но панихидата бе отложена за днес, тъй като Църковният канон не позволява подобни възпоменания да се извършват през Светлата седмица след Великден.

Целта на атентата е била да бъде убит Цар Борис III. Терористичният акт е дело на тогавашната БКП. 90 години по-късно близки и роднини се събраха в катедралния храм, за да почетат паметта на жертвите. Сред официалните лица бе и патриарх Неофит.