Държавата прави проверка на договорите, които са сключени от община Сливен за подмяна на водопроводната мрежа.

Юристите решават дали могат да прекратят тези договори и да се стопира процедурата за безвъзмездна помощ на общината, както и нейните правомощия по контрол на изпълнението на обществените поръчки.

Това съобщи министърът на околната среда Нона Караджова като част от седмичния парламентарен контрол.

Проблемът е неизпълнението и закъснението на започнатите вече ремонтни работи по улиците на града за подмяна на водопроводната мрежа. По тях община Сливен е бенефициент по ИСПА и програма „Околна среда".

Министър Караджова съобщи още, че освен проверката от страна на работна група на министерството и изпратен и сигнал до прокуратурата, която да провери сключените договори.

По съответните договори да строителство и строителен контрол е общината и съответно отговорен е кметът, каза Нона Караджова и допълни, че тази ситуация е законно установена още през 2008 година.
Общината има изцяло правомощието да осъществява контрол по договорите, обясни министърът.

Първо освен проверка на място, експертите от министерството са издали предписания за изпълнението на поръчките. Община Сливен е взела решение за прекратяване на договорите, срещу което обаче изпълнителите са изпратили протест в министерството.

По думите на Караджова в момента от ведомството ще се опитат да изземат функциите на контрол от общината, за да може строителството и ремонтите по улиците на Сливен да приключат.

Припомняме, общината в Сливен прекрати договора с изпълнителя на поръчката, след което дейността по проекта спря и остави града с разкопани улици, по които придвижването е изключително затруднено.

В момента обаче кметът на Сливен Йордан Лечков не изпълнява задълженията си, тъй като бе отстранен от съда след обвинение за длъжностни престъпления