Ние подкрепяме текста на европейската конституция, така както той беше подписан от правителствата на 25-те страни-членки през октомври 2004 година и смятаме, че не трябва да се променя същността й.

Това заяви премиерът Сергей Станишев в Берлин по време на международната конференция "Да дадем образ на Европа: Глобална сила за мир - социална икономическа мощ".

Форумът бе организиран от фракцията на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент във връзка с предстоящото германско председателство на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трябва ясно да се покажат предимствата на конституцията и да се погледне на нея от прагматичната й страна, каза още българският премиер.

Той посочи, че България се надява по време на германското председателство по този въпрос да бъде постигнат решителен напредък.

Станишев подчерта, че ЕС е имал кризи и проблеми, но те всички са преодолени, защото съюзът е не само вътрешен пазар и политически клуб, а е и обединение на държави, които споделят еднакви ценности.

Според него за да се убедят скептиците за конституцията, трябва да се говори с гражданите. Това е правилният път да се преодоляват проблемите и съм убеден, че социалистите, ще дадем своя принос за това, заяви още Сергей Станишев.

Сигурен съм, че България и Румъния ще намерят своя шанс в ЕС и ще го използват, каза от своя страна федералният министър на външните работи на Германия Франк Валтер Щайнмайер.

По думите му идеята за членството на двете страни не е откритие от последните две години, а е част от проект за съединението на Европа след рухването на Берлинската стена.

Трябва да сме радостни, че България и Румъния успяха, каза още той.

Премиерът Станишев на свой ред изтъкна, че без европейската перспектива ние нямаше да сме способни да постигнем толкова много за толкова малко време.

Убеден съм, че разширяването е единственият път да стане Европейския съюз по-силен, по-стабилен и кохерентен и България ще даде своя принос за това, заяви премиерът Сергей Станишев.