Като цяло обследваният сграден фонд се характеризира с изключително висок и необоснован разход на енергия, съобщи председателят на Агенцията по енергийна ефективност Таско Ерменков.

Той уточни, че направеното изследване за енергийната ефективност на 250-те сгради цели да се определят потенциалните възможности за намаляване разходите за енергия и мерките, които да доведат до икономии, съобщи Money.bg .

Основните причини за високите разходи на енергия са лошото състояние на ограждащите конструкции (външни стени, покриви, подове), остарялата дограма, неефективно работещите сградни инсталации.

В резултат на това сградите харчат твърде много, но въпреки това не осигуряват нужния енергиен комфорт на обитателите си.

Най-сериозни икономии при прилагане на енергоспестяващите мерки(ЕСМ) се предвиждат в системата на здравеопазването- 107 147.5 MWh, а на второ място е образованието с 47 59.7 MWh.

Като процент от общите очаквани икономии на енергия, икономиите в тези 2 типа сгради надхвърлят 90%. Там ще бъдат съсредоточени и най-сериозните инвестиции - съответно 35.76 млн. и 23.70 млн.лева.

Най-минимални са инвестициите за 1 кв.м РЗП при административните сгради, а най-големи- при социалните домове.

Като цяло в 3 посоки са ползите от прилагане на програмата за енергийна ефективност за общинските и държавните сгради, станали предмет на обследването.

На първо място това са икономически ползи - намаляват разходите за енергия, като от държавните сгради се очаква да се реализира годишна икономия на енергия над 80 000MWh. За общинските тази цифра е около 70 000.

На второ място са екологичните ползи - очаква се само за 1 година да се спестят 59 000 тона вредни емисии в атмосферата.

На трето място е социалният ефект, като след въвеждане на енергоспестяващите мерки, в сградите гарантирано ще стане по-топло, по-светло и по-уютно, от което по думите на Ерменков ще се възползват 107 000 души.

Мерките в програмата за енергийна ефективност в 250 държавни и общински сгради включват изолация на външни стени, пода и покрива, подмяна на дограмата, както и редица мерки по подобряване контрола и настройките на инсталациите в сградите.

Икономията на енергия от подмяната на дограми, предписана на обследваните сгради, е 41.6% от общите очаквани икономии, като за изпълнението на тази мярка се очаква да се вложат и най-големи инвестиции - 32.68 млн.лева за всички обследвани сгради.

Очакваният срок за възвръщаемост на инвестициите за подмяна на дограма е около 5 години, а за изолация на външни стени - около 4.4 години.

По предварителни изчисления стойността на целия проект възлиза на 63 млн. лв., съобщи министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.