Правителството прие Правилник за устройството и дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет за подпомагане формирането и осъществяването на държавната политика в областта на защитата при бедствия. Изискването за този документ е според Закона за защита при бедствия, съобщиха от Министерския съвет.

Съветът за намаляване на риска от бедствия е постоянно действащ орган на Министерския съвет. Той осигурява координация и сътрудничество при провеждането на държавната политика в областта на защитата при бедствия и изпълнява функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия в изпълнение на Рамката за действие от Хього и Рамката за намаляване на риска от бедствия от Сендай.

Неговите правомощия са свързани с разработване и предлагане на правителството на национална стратегия, национална програма и годишни планове за намаляване на риска от бедствия, на национален план за защита при бедствия, подпомагане разработването на закони и нормативни актове, имащи отношение към намаляването на риска от бедствия, координация на изпълнението на планиращите документи и др.

Председател на Съвета е министърът на вътрешните работи, членове - представители на ръководствата на министерствата и на ДАНС, ДА "Държавен резерв и военновременни запаси", Агенцията за ядрено регулиране, НСОРБ, БЧК, БАН, БТПП и БСК. Секретар е директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

На същото заседание бе приет и доклад за изпълнение на дейностите по анализ, оценка и картографиране на рисковете от бедствия. Той обобщава информацията в докладите на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на земеделието и храните и на председателя на АЯР.

От регионалното министерство е възложено на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН да разработи методика за анализ, оценка и картографиране на сеизмичния риск на България. Срокът за изпълнение на услугата е 30 ноември 2017 г.

Съгласно изискванията на Наредбата за анализ, оценка и картографиране на рисковете от бедствия (Наредбата) анализът и оценката на сеизмичния риск се извършват до края на 2017 г., а картографирането му - до края на 2025 г.

Регионалното министерство има договор с Геологическия институт "Страшимир Димитров" на БАН за изработване на анализ, оценка и картографиране на геоложкия риск. Приключването му се очаква през декември 2016 г., което е в съответствие с графика по Наредбата.

Вече са изготвени карти на районите под заплаха от наводнения и на районите с риск от наводнения в три от районите за басейново управление на водите - Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския. През март т. г. е възложено съставянето на двата вида карти и за Дунавския район за басейново управление.

От МЗХ е започнала процедура за едновременно възлагане на оценката и картографирането на риска от пожари в горските територии. Тя е съгласно утвърдена от министъра методика, с краен срок за изготвяне 15 декември 2016 г.

Агенцията за ядрено регулиране е в процес на разработване на карти на риска от ядрени или радиационни аварии. Очакваният срок за изпълнение е ноември 2016 г., а крайният по реда на Наредбата - декември 2016 г.