Министърът на труда и социалната политика на Република България Емилия Масларова и македонския й колега Люпчо Мешков подписаха в  МТСП Договор за взаимно сътрудничество в областта на труда и социалната политика.

С този договор продължаваме добрите традиции в областта на сътрудничеството между двете министерства, каза министър Емилия Масларова след подписването на документа. Според министъра това споразумение ще бъде от ползва и за двете страни, тъй като България вече е член на ЕС, а Македония има статут на страна кандидат-членка.

От своя страна, Люпчо Нешков заяви, че експертната помощ и насоките, които може да им предостави сътрудничеството с Министерството на труда и социалната политика на България ще им бъдат полезни.

Той сподели, че Македония ще се възползва от опита на страната ни при присъединяването към ЕС.

Договорът засяга въпроси от областите законова и институционална рамка на националния пазар на труда, държавната политика и мерките за социална защита на незаетите лица, съобщават от пресцентъра на МТСП.

Други приоритетни области, засегнати в договора се отнасят до мерките и програмите за предотвратяване на дългосрочната безработица и осигуряване на съответната подкрепа на неравнопоставените групи на пазара на труда, мерки за регулиране на трудовата миграция.

Засегната е и  политиката в областта на социалното подпомагане и предоставяне на социални услуги, както и равните възможности за жените и мъжете.

Според договора, двете страни ще подписват двугодишни програми за сътрудничество по взаимно съгласие.

Дейностите по програмите ще се осъществяват чрез взаимни експертни консултации, обмен на информационни материали, законови и подзаконови нормативни актове, взаимен обмен на специалисти и стажанти с цел повишаване на квалификацията им, взаимен обмен на експертни мнения.