В центъра на Благоевград зам.-председателят на ПП на НДСВ Марина Дикова, народният представител от НДСВ Снежана Гроздилова официално сложиха подписи в подкрепа на инициативата на НДСВ за промяна на конституцията и изборите за евродепутати и народни представители да са в един ден.

Подписите ще се събират в центъра на Благоевград и в 14 общински офиси на НДСВ, както и в цялата област. Инициативата започна от Русе.

Освен това и Пловдив започва събирането на подкрепа.

„Няма алтернатива на варианта избори две в едно, за да може повече хора да отидат до урните, обясни председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Молов в Пловдив.

„Нашето предложение е за пропорционални листи с преференциално пренарежданес възможно най-нисък праг, включително и вариант без праг, което внася максимален мажоритарен елемент в рамките обаче на отговорност от страна на политическа сила, коментира Молов.

Според него само така може да се гарантира, че мажоритарният вот няма да доведе до купуване на гласове и други порочни практики.

В НДСВ дори има позиция да се търсят варианти за задължително гласуване. От жълтата партия считат, че в кратък срок ще съберат достатъчно на брой подписи,а с широк.

НДСВ категорично застава зад идеята да се проведат избори за европарламент и за български парламент в един и същи ден. Президентът Георги Първанов също подкрепи инициативата.
Против обаче са БСПи ДПС.