"До края на годината ще предложим на правителствата на България, Сърбия, Гърция и Румъния да официализират общата ни кандидатура за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2028 година или Световното първенство по футбол през 2030".

Това заяви спортният министър Красен Кралев след срещата си със своите колеги от трите балкански държави в Национална футболна база Бояна в София.

По думите му има изграден инициативен комитет за подготовка на кандидатурата, но все още е рано да се говори за конкретни градове и стадиони. Това най-вероятно ще се обсъжда на следващата среща в Солун, която ще се проведе на 12 април.

Кралев отбеляза, че след подписването на меморандума всяка страна ще има възможност да представи конкретен план какви стадиони и какъв капацитет ще бъдат изградени.

Той подчерта, че Румъния ще бъде домакин на европейското първенство през 2020 г. , което според Кралев ще даде сериозна база и увереност за кандидатурата.

"Този опит на Румъния ще бъде безценен за нас", увери министърът на спорта.

Министърът припомни, че още на предишната среща в Белград четирите страни са посочили, че имат волята да защитават интересите на Балканите не само в областта на спорта, но и в областта на политиката и икономиката.