Студеният дъжд в столицата не попречи на Поход на свободата 2010.
Близо 60 души в инвалидни колички и хора с патерици се събраха пред сградата на Министерски съвет в София, за да обявят: „И ние имаме права!"

Походът на свободата, който в България се провежда за втора година под надслов „Нищо за нас, без нас!", е организиран протест срещу безразличието на държавното управление към правата на хората с увреждания.

Основното послание, на участниците в похода е, че чрез неправилната политика управляващите обричат много хора на изолиран живот между четири стени.

Конкретният повод на протеста е, че вече втора година проектът им за Закон за лична помощ остава неразгледан.
Проектът е изготвен от няколко неправителствени организации от София, Стара Загора и други градове в България.

Организаторите на протеста искат да провокират политическа воля в посока законово гарантиране на независим живот с лична помощ за всеки човек с увреждания.

Към настоящия момент личната помощ не е гарантирана със закон, заяви Тони Димитрова от Стара Загора, която е една от организаторките на демонстрацията.
Сега съществува единствено механизмът „Асистент за независим живот", чийто принципи не отговарят на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Около час участниците в протеста чакаха пред вратите на Министерски съвет някой да ги чуе.
Официална покана е била отправена към премиера Борисов. Той обаче не е в България.

„Където и да се намира премиерът той трябва да ни чуе. Каквото и да се случва в тази държава, ние имаме нужда помощта на министър-председателя", каза Петър Кичашки и поведе похода на свободата по бул. „Цар Освободител".

„Искаме да сме независими. Сега!", „Човешки права, няма да склоним глава", „Силни, горди и видими", бяха част от посланията на хората в инвалидни колички, написани на части от картонени кутии.
Посланията на децата пък бяха - „Мога да спортувам", „Мога да уча", „Мога да творя".
На въпрос на news.bg каква е помощта, която получава в момента Людмила Борисова от Стара Загора каза: „Ако с 8 лв. ме интегрират...".

Услугата лична помощ е качествено нова практика в България. С нейното легализиране ще бъде създаден механизъм за индивидуално управление на услугата. Главната цел е всеки човек с увреждания сам да назначава, управлява и контролира тези, които ще му помогнат в ежедневието.
Достъпът до лична помощ няма да зависи от медицинската диагноза, от възрастта от доходите , от трудовия статус, защото всеки има право на независим живот, убедени си са участниците в похода.