Политическа преднамереност видя патриотът Милен Михов в изказването на руския президент Владимир Путин.

Според него изказването на руския президент е жест към управляващите в Македония. Иначе Михов е доволен, че нашите власти са реагирали.

Това е провокация към България, смята патриотът изказването на Путин.

Той припомни и предишното изказване на руския държавен глава, който ни благодари за славянската писменост.
Русия обаче не бивало да се заиграва по този начин с нас, коментира още патриотът.

Русия трябва да спре да прави политика от историята, се казва в позиция на ВМРО по казуса с думите на руския държавен глава. Самата позиция, която бе разпратена до медиите, предзадава, че руската политика никога не е била справедлива спрямо България и българската история.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов подчертава в нея, че благодарение на българската азбука и руснаците имат писменост. Целият културен проект славянска азбука е дело на българската държава.
Каракачанов очаква на следващия 24 май руският президент да бъде по-подготвен.

В позицията на ВМРО се казва още, че Русия трябва да спре да прави политика от историята. Руската имперска политика има огромна вина за създаването на крайния македонизъм и ето че Русия отново поощрява подобни прояви.

Нека нашите братя от Македония се гордеят с делото на Св. Климент Охридски - ние нямаме против общото честване на общото ни минало. А азбуката достига до днешна Русия от македонската земя - тази земя до средата на двайсетия век е само географско означение. Името Македония е свято за всеки българин. Нашите братя в Скопие имат право да го ползват, но не бива фалшифицират историята, гласи позицията.

България винаги е помагала на Македония и ще продължи да го прави. Но предупреждаваме всеки, дори приятелска Русия, че няма да търпим нова гавра с историята, завършват от ВМРО.