"Законът за антикорупцията се сведе само до това кой ще избира ръководителя на този орган, а извън фокуса на дебата останаха много по-важни въпросителни около него", коментира пред БНР Пламен Христов, депутат от "Воля". 

Христов каза, че и след двата консултативни съвета на тема "Корупция" при президента, Веселин Марешки ясно изразява позицията на партията - че не вижда смисъл от създаването на такава структура, защото тя ще бъде по-скоро прах в очите на нашите партньори от Европейския сюзи и защото по същество няма да допринесе до нищо.

Борбата с корупцията мина на комисия

Борбата с корупцията мина на комисия

БСП подкрепи собствения си закон

"Интересният въпрос тук трябва да бъде не кой ще избира, а как и по какъв начин обществото ще може да контролира това творение, което прилича на творението на доктор Франкенщайн и дали в даден момент то няма да стане неконтролируемо за обществото. Така идва следната въпросителна - ако от няколко структури сглобим един нов орган, дали 3 х 0 ще направи 1, защото, според нас от ВОЛЯ, 3х0 си е 0 и не би трябвало да правим нещо, което ще е просто поредният държавен неработещ орган", каза народният представител.

Депутатът припомни как през 2008 г. по времето на премиера Сергей Станишев е създаден ДАНС, а малко по късно от ГЕРБ - БОРКОР и как и двете организации широко пропагандираха, че ще спрат корупцията и то в кратки срокове. "В момента обаче те работят абсолютно неефективно и борбата с корупцията е абсолютна нула. Следователно не можем да разчитаме, че ще вземем от тези структури нещо и ще направим нещо работещо. Те имат огромни бюджети, но не вършат нищо. За девет години и двете партии, със своите антокорупционни органи, не са постигнали нищо", категоричен бе Пламен Христов.

Според него работещите в тези структури не трябва да се използват за политическа бухалка,а да им се даде възможност да си вършат работата, вместо управляващите да се състезават кой да овладее ръководството на новия антикорупционен орган.

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията
Обновена

КСНС с консенсус наполовина за борба с корупцията

Президентът призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси

"Ако БСП не беше издигнал кандидатурата на действащия в момента предизидент Румен Радев, щеше ли разговорът да се завърти около темата за това кой ще избира шефа на този антикорупионен орган", пита депутатът от "Воля".

Той предположи, че ако дейсващият държавен глава беше от ГЕРБ, най-вероятно левицата нямаше да прави опити да овладее цялата тази структура.

"Според законопроекта на ГЕРБ новата комисия ще трябва да води някакво предварително разследване, когато има сигнал за корупция и ако прецени, че има основание, ще остави прокуратурата да започне същинската работа. А тя само ще може да налага административни наказания. Забележете обаче, че въпросната комисия вече ще се е сдобила с вашата банкова, застрахователна и търговска тайна. Сами можем да си направим изводи за какво може да бъде ползвана тази информация. Предложението на БСП пък гласи: новият орган да разследва корупционни схеми чрез агенти с правомощия по закона на ДАНС и под наблюдението на прокурор - то и сега си имаме ДАНС , имаме си и прокуратур. Кому е нужно създаването на нова организация и харченето на много и много нови средства", допълни Пламен Христов.