Политиците да не се занимават с малцинствата. Искаме веднъж завинаги да изчистим проблемите в самите малцинства. Нашата цел е всеки сам да се е самоопределя. За това беше целта на конференцията.

Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви Сезгин Мюмюн - лидер на федерация „Справедливост-България".

Той заедно със зам.-председателят на федерацията Кадри Уланов, който е от помашкото село Рибново, бяха гости по темата „Ще ма ли помашки етнос в България". Преди дни стана ясно, че идеята за признаване на помашки етнос в България е била лансирана по време на събор на помаците в гр. Гоце Делчев.
Сезгин Мюмюн е бил учредител на ДПС, след това и на ГЕРБ. Изключен е от ГЕРБ, защото е представил фалшив документ, че „Атака" е финансирана от ДПС.

Нито ДПС може да бъде гарант за етнически мир, нито ГЕРБ, нито друг
              Сезгин Мюмюн 

Сезгин Мюмюн определи помаците по-скоро като социално малцинство.

Някой злоупотреби - никой не е говорил за телевизия, никой не е говорил за радиа, категоричен беше Мюмюн.
„Не искаме телевизия. Каква разлика има? - помаците говорят по-добре български", каза още той.

Сезгин Мюмюн категорично отхвърли идеята, че може да има партии, пазители на етнически мир.
„Нито ДПС може да бъде гарант за етнически мир, нито ГЕРБ, нито друг. Те са били партии, които са били в структурите на ДС", категоричен беше той.
"Нашата организация може да им бъде коректив", отбеляза той.

Никога не може да има етнически конфликт. Може да се създаде изкуствено - както сега се опитаха, но ние няма да позволим 
               Сезгин Мюмюн

Аз знам, че ще има негативизъм, но казах: „Дайте да започнем една дискусия", поясни лидерът на федерация „Справедливост".
По думите му помаците са хубави хора, работят, а политиците се сещат за тях само, когато си правят кампании.

Според Сезгин Мюмюн никога не може да има етнически конфликт.
„Може да се създаде изкуствено - както сега се опитаха, но ние няма да позволим", подчерта той.

На нашата конференция не е излязла думата, че ще правим помашка партия, уточни зам.-председателят на федерация „Справедливост".

Помаците ги има, но при едно преброяване в графата „помаци" няма. Аз се гордея, че съм българин и съм сигурен, че съм много по-патриот от много хора, които се имат за такива, каза още Кадри Уланов.

По думите му душевността на тези хора е много объркана.
„Не може да се появяват от една етническа партия и да им казват, че са турци - те не знаят една дума на турски", коментира Уланов.

Балканистът Антонина Желязкова, която се включи в предаването по телефона обясни, че според обществените науки, изследвания и историографията е ясно, че помаците не са етнос, а културно-религиозна общност, едно културно малцинство.
По думите й е трудно и глупаво да се смята за възможно да се създаде помашка партия, защото групата на помаците е хетерогенна.

В зависимост в коя част на България живеят те се определят по различен начин. В зависимост от самочувствието и самоидентификацията си, те имат и различни политически предпочитания.
Желязкова даде пример с предишните избори, когато е имало изцяло помашко село, в което 30 % от жителите са гласували за партия„Атака".

Учредителите на „Сраведливост", коментираха и партия ГЕРБ, на която са били членове.
Според Мюмюн хората от ГЕРБ правят политика на чужд гръб.
„Аз съм присъствал на две мероприятия на ГЕРБ и видях за какво става дума", отбеляза той.

„Аз съм член на ГЕРБ, но членски внос не съм внасял, откакто разбрах, че в тази партия е пълно с хора, участвали във възродителния процес", отбеляза зам.-председателят на „Справедливост".

Сезгин Мюмюн коментира и смъртта на Ахмед Емин.
„Емин го убиха, пълна глупост е, че се е самоубил. Тук става въпрос за далавери. За да прикрият далаверите започнаха да пишат писма. Не го е писал сам", категоричен беше Мюмюн.