Старото ръководство прави системни опити да попречи на СДС да се яви на избори. Заради това е напълно възможно участието на Синята коалиция в изборите за европейски депутати да бъде провалено.

Това коментира политологът Димитър Аврамов, цитиран от БНР.
Той обаче подчерта, че такава ситуация възниква за първи път в почти 20-годишната история на демокрацията на България - толкова дълго време една партия да не може да се регистрира.

Припомняме, ВКС отмени решението на състав на Софийски градски съд, с което се отказа регистрация на Мартин Димитров и новото ръководство на СДС, и върна казуса на първа инстанция.

Вчера обаче съдията по делото си направи отвод с мотив по делото са били получени шест молби, с които се иска спиране на процеса.
Сред жалбите са и тези на бившия лидер на СДС Пламен Юруков.

Според Аврамов старото ръководство в лицета на Пламен Юруков и хората около него прави напълно съзнателни опити да възпрепятства участието на СДС в евровота.
"Няма значение дали мотивите са поради лични конфликти или с други мотиви", коментира политологът ситуацията с регистрацията на СДС в ЦИКЕП от Пламен Юруков и подписаното споразумение за Синята коалиция.

Според Димитър Аврамов лидерите на Синята коалиция грешат като не я разширяват, защото в дясно-центрисктото пространство има партии, които биха увеличили изборния резултат на коалицията.
Като такава възможност Аврамов посочи ВМРО.