Към момента шансовете за правителство с първия мандат изглеждат неблагоприятни. Това мнение изрази политологът Геновева Петрова в студиото на БиТиВи след първия ден на консултации при президента Румен Радев, в който минаха първите две политически сили в 49-тия парламент.

Според нея не е толкова ключова новината, че лидерът на ГЕРБ и понастоящем депутат Бойко Борисов няма да е премиер, но може да е важно за самата коалиция ПП/ДБ.

Според Петрова в парламента е започнал диалог между ГЕРБ и ПП/ДБ, както и заявената лидерска среща, на която ще се води политически разговор затова какъв вариант на правителство може да се случи.

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Радев пожела на ГЕРБ въображение и успех в съставянето на кабинет

Има шанс да се направи нещо стабилно, ако декларациите на партиите в парламента са истински

Петрова смята, че президентът няма да даде дълъг срок на партиите и процедурата с мандатите за съставяне на правителство ще се завърти доста по-бързо, отколкото в предишното Народно събрание. Партиите трябва да вземат инициативата в ръцете си, за да излъчат правителство независимо в какъв вариант, но топката е в ръцете на държавния глава, каза политологът.

Геновева Петрова изтъкна, че в коалицията ПП/ДБ узряването се случва най-бавно, но предстои да се види дали ще има някакъв цъфтеж. Резултатът от завъртването на мандатите ще бъде различен от предишните, коментира тя.

Според проф. Михаил Мирчев няма нито една партия, която се е затичала да прави правителство. При условие, че няма нито една истинска партия, всички са заинтересовани служебният кабинет да управлява, да си стоварват целия негативизъм върху президента и партиите да си решат въпроса с местните избори, коментира вижданията си проф. Мирчев.

Мирчев продължава да не изключва предсрочни парламентарни избори заедно с местните през октомври месец.

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за "тласкане към избори"

Радев се заяде с ПП/ДБ по обвинения за "тласкане към избори"

Коалицията отказва първи мандат, но е готова да направи правителство с втория