Без дебати и с консенсус депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Така полицаите ще получат пари за дрехи за периода от края на 2011 до декември 2015 г.

Това се отнася за служителите, които са имали право на униформено облекло, а не са го получили. Ще се изплаща левовата равностойност в размера на лимита за съответната година, пропорционално на отработените месеци.

ГЕРБ предлага на полицаите компенсация за униформите

ГЕРБ предлага на полицаите компенсация за униформите

Държавните служители, останали без униформи, да получават пари

Средствата в размер на 29 млн. лв., ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Предложението беше внесено малко след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за дрехи на Националното съвещание на МВР. Полицаите все пак протестираха на 5 юли, когато е професионалният им празник.

Полицаите сами си набавяли униформи, за да не приличат на клошари

Полицаите сами си набавяли униформи, за да не приличат на клошари

„Je suis” –полицай, Je suis” – пожарникар

Причините за протеста са ниските заплати и лошото финансиране на системата на МВР. По време на дискусиите в комисия от левицата обвиниха вносителите на закона в това, че са предприели промени в закона едва след заплахата на полицаите, че ще протестират. Кабинетът търси начин за ръст на полицейските доходи в бюджета за 2018.

Удължават "живота" на полицейските униформи с 2 години

Удължават "живота" на полицейските униформи с 2 години

Иначе служителите на реда ще носят незаконни облекла

Припомняме, преди време от Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обявиха, че е крайно необходимо да бъде актуализиран бюджетът на МВР за 2017 г. Премиерът Бойко Борисов каза,че парите за дрехи на полицаите за потънали в АЕЦ "Белене".

След като бъде обнародван и влезе в сила току-що приетият закон, ще направим разчет за всеки един служител, обясни пред медиите заместник-вътрешният министър Красимир Ципов.

Не малък брой служители са напуснали, като най-големият отлив е през 2015 г. Част от напусналите са получили пари за дрехи. Зависи какво обезщетение са получили служителите, ако те са получили и взели част от дрехите, които им се полагат, по всяка вероятност сега няма да получат пари, обясни Ципов.

Не е нормално след като са взели обезщетение, сега да получат още веднъж, допълни той.

Най-вероятно парите за дрехи полицаите ще получат заедно със заплатите.

И председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов е доволен от приетите промени.

На куп ще бъдат изплатени парите за дрехи, стана ясно от коментара му.

Оказва се, че държавните служители, които не са с униформи в годините, са получавали сумата от 400 лева и са имали възможност да си купят дрехи, а полицаите били лишени от тази опция.

Цветанов благодари на всички партии за консенсуса.