Бюджет 2017 не предлага никакви изненади, както и не предполага новости и реформи. Това е мнението на бившия финансов министър Христина Вучева.

Преди поредното обсъждане на предложения от финансовия министър в оставка Владислав Горанов бюджет в студиото на БНТ Вучева разкритикува поредното неслучване на реформи особено на фона на големия бюджет, който отново се отделя за МВР: За МВР властта винаги е щедра, както от 1944 до 1989 година, така и от 1989 година досега.

По думите й министър Румяна Бъчварова е започнала добре някаква реформа, но е била спряна. "Бюджетът е изключително щедър, но не решава нито един проблем. Така за пореден път и следващата година полицаите ще бъдат недоволни, отново няма да са облечени", посочи Вучева.

Тя открои като "срамен" бюджетът, който се отделя както за БАН, така и са останалите културни институти като Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" или симфоничните оркестри.

Христина Вучева поясни обаче, че нито в предложения бюджет, нито в перспективата на служебно правителство има някаква особена драма.
Според нея е много важно кой ще бъде служебен финансов министър, а също и премиер, тъй като от него зависи харченето на фискалния резерв. Мнението на Вучева е, че процедурите не са разписани особено ясно и точно, така че да има прозрачност и да не се прехвърлят предвидените от парламента лимити.

"Важно е кой ще е финансовият министър - трябва да бъде в час", категорична е Вучева.

В коментар с предлагания бюджет финансистката заяви, че на практиката облагането у нас е много по-ниско в сравнение с останалите европейски страни с изключение на Балтийските.

Вучева посочи, че в Европейските страни облагането на гражданите е между 45 и 55%, а България ще завърши 2016 г. с 37.9% и 2017 година предвижда 38.9%.

"Няма толкова ниска норма на централизация в целия ЕС", посочи Христина Вучева. Това според нея обаче не е постижение, тъй като смисълът на бюджета не е в това той да се използва като инструмент за макрорегулиране. Бюджетът, по думите на Вучева, трябва да служи за удовлетворяване на колективните потребности като здравеопазване, образование, сигурност.

Христина Вучева предупреди и че няма да можем да продължим с толкова ниски ставки от 37/38%, ако искаме да имаме здравеопазване, образование, сигурност, пътища.