Следващите парламентарни избори ще минат по формулата на Жорж Ганчев: „Сульо, Пульо, Атанас и аз".

Това е официалното становище на доцент Огнян Минчев от Института по международни и регионални изследвания.

Според Минчев полицейската олигархия, в която живеем сега, упражнява своята власт върху икономическите и политическите процеси чрез създаването на система от интриги и различни форми на насилие.

Резултатът е пълна симбиоза между политика и организирана престъпност, при която политическите фигура са безпомощни да преодолеят реалната власт на групировките.

По думите на доцент Минчев спешно трябва да се спре допускането на масово купуване на гласове и да се засили натискът от страна на ЕС, за да бъде спасено обществото от останалата криминализация.

Според Огнян Минчев световната финансова криза засега не е засегнала българското общество нито икономически, нито финансово, но в ситуацията на „тарикатски консенсус и изкуствена хармония" няма как това да не се случи скоро.

Според неговия колега професор Петър-Емил Митев от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски" съществуват три варианта за следващото управление на страната.

България ще бъде управлявана или от лявоцентристки кабинет, или от дясноцентирстики, или ще се стигне политическо блокиране, при което няма да бъде формирано правителство.

„ДАНС се нуждае от многопартиен контрол", категоричен е професорът. От своя страна българското общество трябва да промени спешно отношението си към законите и да спре нарушаването на правилата.

Професорът нарече премиера Сергей Станишев „директор на цирка, в който самият той участва".

Изказването на професор Митев беше провокирано от факта, че преди време премиерът приветства опозиционните лидери с обръщението „циркаджии".

Митев бе категоричен, че в България предстои време на политическа нестабилност, едновременно с трудна продължителна борба с организираната престъпност.

„Психологическата нужда от промяна ще се отрази на политическите ходове на партиите, каза още той и допълни, че утвърждаването на ГЕРБ като дясна партия е доста съмнително".

„Политическите партии в страната са едни от най-безпомощните в обществения дебат, те следват събитията".

Така определи политическата ситуация в България социологът Живко Георгиев от „Галъп".

В ситуацията на „масов културен регрес" трябва да се активизира формиралата се вече средна градска социална класа.
Именно тази прослойка от обществото в момента заема около 20% от активното българско население с право на глас.
Тя е „най-полезният елемент от гражданското общество, който ще се намеси активно в правенето на българската история", смята социологът.