Министерството на външните работи (МВнР) е получило сигнал за български граждани, които са отведени до полицейското управление в гръцкото село Кариес, познато в България като село Баница. Това съобщи на брифинг в МВнР служебният външен министър работи Иван Кондов, цитиран от БТА.

По информация на партия "Възраждане", отново цитирана от агенцията, жандармерия е отцепила района около селото, където е загинал и първоначално е бил погребан Гоце Делчев. Първата българска кола, пристигнала там, била задържана, а българските граждани били отведени в неизвестна посока.

Иван Кондов обясни, че българите не са арестувани. Те са били спрени, като не са били допуснати да стигнат до дестинацията си. Били са отведени са в полицейското управление за проверка на документи. По-рано генералния ни консул в Солун е уверил, че те ще бъдат освободени бързо. За момента не е ясно по каква причина са били българските граждани.

Няма да почетем заедно с РСМ годишнина от смъртта на Гоце Делчев

Няма да почетем заедно с РСМ годишнина от смъртта на Гоце Делчев

Николай Милков се притеснява от първи политически присъди и затворници в РСМ

БТА съобщава също, че по повод 120-та годишнина от смъртта на Гоце Делчев, която се отбелязва днес, делегация от българското посолство в Република Северна Македония, водена от посланика на страната ни Ангел Ангелов, е положила венци на саркофага с костите на Гоце Делчев в двора на църквата "Св. Спас" в Скопие.

С Договора за приятелство и добросъседство България и Република Северна Македония се обвързаха правно да отбелязват общи личности и събития на основата на автентични исторически факти и доказателства, посочи посланик Ангелов, който прочете три документа на Османската империя за убийството на Гоце Делчев от издадена от Държавния архив в Скопие през 1992 г. книга. "На 22 април (3 май) 1903 г. в с. Баница на ръце падна мъртъв един от челниците на българските комитети на име Делчев", се казва в един от документите от 9 май 1903 г., от кореспонденция на канцеларията на Великия везир.

Снимка 616915

Източник: БГНЕС

Венци на гроба на Гоце Делчев бяха поднесени от посланик Ангелов, от директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева и от помощник военното аташе майор Диан Динев, а в делегацията присъстваха и представители на българската общност в Северна Македония.

Медиите в РСМ, цитирани от БТА, отбелязват, че официална делегация от София тази година не е пристигнала и припомнят думите на министъра на външните работи Николай Милков, който в края на април каза, че въпреки практиките от предишни години, няма постигната договореност за общо отбелязване на гибелта на Гоце Делчев на 4 май между България и Република Северна Македония.

Припомняме, че на честванията за рождението на Гоце Делчев през февруари около 200 българи не бяха допуснати в РСМ.

Четири от шест партии в НС почетоха Гоце Делчев

Четири от шест партии в НС почетоха Гоце Делчев

С изключение на БСП и ДПС партиите почетоха годишнината от гибелта на революционера