Служебният министър на външните работи Николай Милков обяви, че няма да се проведе общо отбелязване с Република Северна Македония на годишнината от смъртта на Гоце Делчев на 4 май. Коментарът си той направи, след като откри международна конференция на Софийския форум за сигурност на тема "Поглед към предизвикателствата пред сигурността във фрагментиращия се свят: противодействие на руските хибридни дейности".

Милков очаква желаещите да отидат на гроба на Гоце Делчев в Северна Македония да се сблъскат със същите проблеми, както и през февруари месец, на годишнина от рождението на войводата.

Освен това външният министър очаква политически присъди в Република Северна Македония за наши сънародници, сред които и за председателя на Културния клуб в Охрид Томе Блажевски. "Сега ме притеснява, че през последната седмица повдигнаха обвинение на Томе Блажевски, който е председател на културния център в Охрид "Цар Борис III", след като същите под индиго буквално обвинения бяха повдигнати и на Любчо Георгиевски от центъра в Битоля. Ако тези обвинения се потвърдят от съда в един момент, значи ние ще се сдобием може би с първите политически затворници в Република Северна Македония", коментира Милков.

Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години по обвиненията. В същото време подпалвача Алабаковски твърди, че се гордее с престъплението, което е извършил. Тоест това говори за атмосферата, това говори за ситуацията, която е създадена там, разкритикува външният министър.