Партиите в Народното събрание, с изключение на БСП и ДПС, почетоха годишнината от гибелта на Гоце Делчев с декларации от парламентарната трибуна. Тон дадоха от "Продължаваме промяната/Демократична България".

Елисавета Белобрадова припомни, че Гоце Делчев още приживе е признат за апостол. Неговата загуба е приета от народа като бедствие, подчерта тя. Ние имаме много грехове към нашите сънародници в Република Северна Македония заради безразличието на българските институции към това, което се в РСМ. Според нея трябва равноправие на българите в РСМ с другите етноси и да се остави езика на омразата. Белобрадова призова за помирение с историческата истина.

Костадин Костадинов също почете годишнината. Той обаче е недоволен, че тази годишнина няма да бъде отбелязана подобаващо у нас за разлика от РСМ. Лидерът на "Възраждане" припомни, че Гоце Делчев е убит вследствие на предателство и разказа как костите на националния ни герой намират покой и къде. Тленните му останки са върнати в Македония след решение на БКП, а днес те остават да почиват в две държави- в Гърция и в Македония, подчерта той. Според него не почитаме гроба му в гръцко. Виртуално Гоце Делчев е разпънат на кръст между три държави, поясни Костадинов и критикува, че не се интересуваме от гробовете на националните ни герои. Спори се за гроба на Левски, но не знаем къде е погребан Ботев. Саможертвата е нещо хубаво, но тя е нищо, без продължение на делото на тези, които умряха за България, изтъкна лидерът на "Възраждане".

Няма да почетем заедно с РСМ годишнина от смъртта на Гоце Делчев

Няма да почетем заедно с РСМ годишнина от смъртта на Гоце Делчев

Николай Милков се притеснява от първи политически присъди и затворници в РСМ

Тошко Йорданов от ИТН видя в днешния ден показен патриотизъм. Този парламент бил същият като този, в който паднало ветото за РСМ, а това било национално предателство. След падането на ветото в РСМ започна терор, смята народният представител. За това той обвини тези партии, подкрепили падането на ветото.

Георг Георгиев от ГЕРБ изрази задоволство, че в ден като днешния политиците изглеждали обединени. Много често забравяме каква е историята ни, според него. Да, ние сме народ, който има своето собствено мнение, заяви Георгиев. Според него можем като държава да отстояваме националните си интереси. Нима не е същото и днес, каза депутатът, спомняйки си за времената, в които е живял героят. Съмнявам се, че искаме да обречем държавата си на нещо, в което Гоце Делчев не е вярвал, подчерта Георг Георгиев. Днес, по думите му, можем да докажем, че националните ни герои не са си отишли напразно. Гоце Делчев може да е един от идеалите, по думите му, които да ни водят към европейската перспектива. Бог да прости Гоце Делчев, но да прости и на нас, ако не сме негови достойни синове и дъщери, изтъкна той.

120 години от смъртта на Гоце Делчев

120 години от смъртта на Гоце Делчев

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото