"Първите български екипи са на място в Турция и работят там, където има нужда. Екипът, който се движи сухопътно по пътищата, вече е близо до района, но той е в много тежко състояние и придвижването им става изключително бавно."

Това заяви във Видин служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев във връзка с българските екипи на помощ след вчерашното земетресение с огромни щети и хиляди жертви, съобщи bTV. Той уточни, че и другата група ще се включи в спасителните акции. "България има ясно разписан план за действие при земетресения. Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е добре подготвена", отбеляза Демерджиев.

Във връзка с мерките за предстоящите избори той коментира: "Връщането на хартиената бюлетина ни постави пред предизвикателство. Опитваме се да накараме дирекциите да ползват повече оперативни методи."

Според него хартиената бюлетина привлича повече купуване и продаване на гласове.

Демерджиев се закани на купуването на гласове на изборите

Демерджиев се закани на купуването на гласове на изборите

Министърът приема отчета на областните дирекции на МВР

Вътрешният министър каза още, че около 200 българи не са били допуснати в Република Северна Македония за честването в Скопие на 4 февруари за годишнината от рождението на Гоце Делчев. "Аз получих уверение, че няма да има подобни пречки от тяхна страна. Всяка провокация поражда ответна реакция. Ние трябва да сме отговорни и да не наливаме масло в огън, какъвто не трябва да има между двете държави", обясни Иван Демерджиев. Той заяви също, че списъкът с българите, които не се били пуснати през границата, ще бъде изпратен на президента на РСМ Стево Пендаровски.

БНР информира, че по думите на Демерджиев данните за върнатите от границата български граждани е поискана от Пендаровски и ще бъде предадена чрез вътрешното им министерство.

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Македонският президент търси българин с отказан достъп до страната, но без провокатори

"Нека да видим как ще се реагира на тази информация. Ние имаме данни от "Гранична полиция". Всички хора, които не успяха да преминат и бяха върнати след часове чакане, ние сме ги идентифицирали, знаем кои са. Става въпрос за около 200 човека. Така че, ще търсим обяснение защо това се случи. Подобен род поведение е провокация. Всяка провокация поражда насрещна реакция и всичко това се мултиплицира във времето. Ние трябва да направим, ако сме отговорни, всичко необходимо да върнем нещата в изходно положение, вместо да наливаме масло в огън, който изкуствено беше създаден и какъвто няма и няма повод да има между двете държави", коментира Иван Демерджиев.

Технически срив затворил границата на Гюешево

Технически срив затворил границата на Гюешево

Излизащите от България са спрени на междинната граница