По отношение на честването на 4 февруари Северна Македония се е държала по същия начин, както всяка друга европейска държава. Това заяви днес президентът на РСМ Стево Пендаровски, цитиран от bTV и македонския сайт 360stepeni.mk.

"Нека се яви български гражданин, на когото е забранено да влезе в страната и да се поклони пред Гоце Делчев, с изключение на тези, които предизвикаха проблеми", настоя той.

Пендаровски говори за отношенията с България по време на съвместна пресконференция с президента на Унгария Каталин Новак, която от своя страна заяви, че при възможност страната ѝ би искала да помогне за преодоляване на разногласията между Скопие и София. Преди това тя беше на официално посещение и у нас.

По време на брифинга македонският президент разтълкува приетата от българския парламент декларация, която осъжда насилието над македонските българи, като "акт, необходим на вътрешнополитическата сцена в навечерието на парламентарните избори в България". По негови думи това е едностранен документ, който не получава подкрепа от никого в Брюксел.

Демерджиев: Властите в РСМ не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Демерджиев: Властите в РСМ не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Подобен подход не е пътя, заяви вицепремиерът

Според Пендаровски единственото, което е важно, е преговорната рамка с ЕС.

Отношенията между Българи и Северна Македония се влошават, посочи той по повод последните събития около отбелязването на 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев и въпросната декларация.

Той бе категоричен, че ситуацията на границата, където трима български граждани бяха задържани, а след това наказани и експулсирани заради отношението им към македонската полиция, е кристално ясна, а страната се е държала по европейски.

Пендаровски говори и за македонските българи, които постоянно се оплакват както в София, така и в Брюксел, като припомни, че миналата седмица те са имали среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

Президентът на РСМ подчерта, че според споразумението със София от 2017 г. гражданите на Северна Македония трябва да отправят проблемите си към македонските институции, а не към българските или европейските институции.

Вече не се борим с език на омразата, а с действия в РСМ

Вече не се борим с език на омразата, а с действия в РСМ

Българската външна политика виновна за напрежението по оста София- Скопие