Провокациите ще продължат. Това очаква историкът проф. Христо Матанов за напрежението между България и РСМ. В България няма бити и арестувани македонци, изтъкна той за разлика от битите българи и македонски граждани с българско самосъзнание. По думите му РСМ не иска да е част от ЕС.

Много бавно напредва работата на историческата комисия, изтъкна Матанов и посочи, че впечатлението е, че комисията не работи. Не се правят опити да се променят учебниците.

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Има насилие от граничари, задържаните българи ще бъдат съдени по бърза процедура

Дипломатът Любомир Кючуков смята, че отношенията между двете страни са на най-ниското възможно ниво. Вече не се борим с езика на омразата, а с действия, изтъкна той. Вече половината от населението на РСМ смята страната ни за враг, по думите му. Според него виновна е външната ни политика и налагането на вето за членство на РСМ в ЕС. Това, че с РСМ не са прави за историята, не означава, че ние действаме правилно в политиката, изтъкна Кючуков.

Френското предложение прехвърли топката в полето на Скопие, отчете той. Страната ни на всеки етап в преговорния процес може да блокира членството на РСМ. Според него проблем е, че реагираме на събития и инциденти, а не провеждаме дългосрочна политика. Водим реактивна политика, убеден е Любомир Кючуков, а "когато те изграждат бариери, ние трябва да ги сваляме".

Граничарите в РСМ действали като примерна европейска полиция според Оливер Спасовски

Граничарите в РСМ действали като примерна европейска полиция според Оливер Спасовски

Той благодари на полиция, граждани и медии - допринесли за "достойното честване"