Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски определи вчерашните действията на македонските сили на реда на границата с България като пример как действа една европейска полиция, съобщи БНР, позовавайки се на БГНЕС.

Припомняме, че всъщност вчера ГКПП "Гюешево - Деве Баир" беше затворен с часове, като за причина бе посочен технически проблем в системата, а много българи изобщо не бяха допуснати в РСМ за честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, включително журналисти. Трима българи бяха арестувани и осъдени набързо, а МВнР оповести данни за упражнено насилие от страна на македонските гранични власти.

"Искам да поздравя и да отдам признанието си за професионализма и отдадеността на всички части на МВР за изключително добре свършената оперативна работа при гарантирането на сигурността при честването на рождения ден на Гоце Делчев", изтъква Спасовски.

Демерджиев: Властите в РСМ не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Демерджиев: Властите в РСМ не спазиха обещанието си да допуснат безпрепятствено всички българи до гроба на Гоце Делчев

Подобен подход не е пътя, заяви вицепремиерът

"Както пред гроба на великия Гоце в храма "Св. Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция бе на висота на своите задачи и успешно се справи с това събитие от най-висша степен от гледна точка на сигурността - класически пример как действа една полиция от европейско ниво", коментира той.

Македонският вътрешен министър "благодари на гражданите, медиите и новинарите, които са проявили разбиране и по възможно най-професионалния начин са допринесли за достойно честване на великия Гоце Делчев".

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Външно към РСМ: Думите се разминават с делата

Има насилие от граничари, задържаните българи ще бъдат съдени по бърза процедура

Странно е, че сривовете на границата на Република Северна Македония бяха само от едната страна. Това стана ясно от коментара пред Нова телевизия по-късно днес на посланика ни в РСМ Ангел Ангелов.

Много хора от България не са успели да стигнат до РСМ. В момента македонските българи живеят в страх, по думите му. Страната ни е изискала да се вземат мерки и са предприети действията за деескалация на напрежението.

В следващата седмица са предвидени редица културни мероприятия и той вярва, че всичко ще мине безпрепятствено. Посланикът ни е оптимист, че ще се нормализират отношенията между България и РСМ. 

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Лично посъветвал Костадинов и Джамбазки да не идват в Скопие, те го послушали