Най-големият проблем на столицата е придвижването по улиците, показаха резултатите от подвижния референдум в Щаба на колела на  кандидата на „Алианс за София" Мартин Заимов по време на престоя му на Руски паметник

Половината от столичаните, посетили Щаба на колела, който в последните два дни беше на Руски паметник, споделиха, че основният проблем за тях е придвижването в столицата, като най-много от тях посочват като основна причина за това градския транспорт (18%). Тук влизат още улиците и тротоарите (17%), паркингите (8%) и задръстванията (7%).

Според 20 на сто от гласувалите чистотата на града е в критично състояние, а като друг проблем те посочват лошото състояние на парковете и детските градини. Останалите проблеми на София (10%) са свързани с болниците, безпризорните кучета, застрояването и корупцията, смятат още те.

Сред препоръките на гражданите към кандидата на обединената десница Мартин Заимов са подобряването на състоянието на алеите по бул. „Македония" и кестеновите дървета, както и осигуряване на осветление между жилищните сгради, възстановяване на Централната баня. Столичани искат да се направи така, че кучетата да не влизат в детските градини, да се.

В Щаба на колела постъпи предложение от арх. Николай Дамов за по-красива София. Той донесе карта, на която е представил своеобразния си проект как  София да стане едно по-приятно място за живеене - с повече вилни зони, водни пространства и зелени площи. Картата също беше пусната в урната на подвижния референдум.

Идеен дендрологичен проект за площад „Македония" беше предоставен  от софиянец на Мартин Заимов. В проекта е представена идеята за „единствения булевард с шест реда дървета", правен по умален проект на „Шанзелизе" през 50-те години. Подлаган е на обсъждане и е получавал подкрепа вече 2 пъти, но сегашното управление на Столичната община не е предприело необходимото, за да бъде осъществен.

Припомняме, вчера Мартин Заимов поведе столичани, които се бяха събрали около Щаба на колела, на разходка на колела по единствената действаща велосипедна алея, започваща от Руски паметник и продължаваща по цялото протежение на бул. „Цар Борис III".

Той припомни на всички, че през месец април тази година Столичната община взе решение да се направи проект за изграждане на 6 велосипедни алеи в столицата със срок на изпълнение 2 месеца. До момента обаче общинската администрация не е направила нищо в тази посока.