Докладът за националната сигурност от втората година (2011) от управлението на Бойко Борисов не мина и през социалната комисия. Той вече претърпя провал при други три парламентарни комисии.

По-голямата част от депутатите от социалната комисия гласуваха против неговото приемане. Сред подкрепилите го беше бившият социален министър Тотю Младенов.

Председателят на комисията Корнелия Нинова определи Доклада за 2011 година като механичен. По думите й, той не съдържа изводи и препоръки за преодоляване на определени заплахи за националната сигурност.

Червената депутатка не се съгласи с написаното в документа, че през 2011 година България е била изключително икономически стабилна държава. „Това не е вярно, защото тогава страната ни беше в икономическа криза", припомни още тя.

Нинова останала изненадана и от други изводи - че правителството на ГЕРБ работило за ограничаване на безработицата: „Това е абсолютно неверен извод. Всички знаем, че от 2009 до 2011 година има нарастване на безработицата у нас".

Не са предприети посочените социални мерки, не са нараснали доходите, напротив - те бяха замразени. Не приемаме и че е продължила реформата в пенсионната реформа с цел финансовата й устойчивост, подчерта Корнелия Нинова.

Тя оспори и констатациите в доклада по отношение на демографската криза, подчертавайки, че в България има сериозен проблем в тази област.

Бившият соцминистър Тотю Младенов се опита да защити доклада и изводите в него, като призова да не се вадят отделни политики от контекста, а да се гледа доклада като цяло.
Той припомни, че през 2011 година все още целият ЕС е бил в тежка финансова и икономическа криза.

Ние предприехме редица мерки, но всяка страна-членка на ЕС беше под натиска на тежки икономически кризи. Като цяло България стоеше сравнително спокойно, добави Младенов.

Доводите му обаче не бяха достатъчни, за да убедят народните представители да „пуснат" доклада.