Последиците от COVID-19 в Европа, мерките за излизане от кризата, както и възможността България и Италия да инициират дебат в ЕС за общи критерии за затваряне на вътрешните и външните границите на съюза по време на пандемията

Това обсъдиха днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италия Луиджи Ди Майо, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Радев очаква Италия да сподели опит за борба с корупцията по високите етажи на властта

Радев очаква Италия да сподели опит за борба с корупцията по високите етажи на властта

Италия ни показала как се консолидират усилия за преодоляване на вируса

"Вече имаме по-добра координация на общоевропейско ново, но трябва да имаме общи критерии в Европейския кога да затваряме границите по между си. Критериите във всяка една държава сега са много различни. Говорихме да инициираме такъв дебат, макар това да не е пряка отговорност на външните министри ", заяви Захариева. "Тази криза показа колко свързани сме всички. Нито една икономка не би могла да се справи сама с последиците", подчерта тя. 

Тя подчерта необходимостта Европейският съюз по-бързо да приеме общия бюджет и плана за възстановяване от кризата, защото гражданите и бизнесът имат нужда от помощ сега.

Снимка 487067

Източник: БГНЕС

Без единство в ЕС не можем да се справим с кризата, смята и италианският външен министър. "На едно мнение сме, че ЕС трябва да работи сплотено за запазване на икономиките ни. Сътрудничеството в рамките на ЕС е ключово за бъдещето на континента", каза Луиджи Ди Майо.

Двамата министри бяха категорични, че България и Италия трябва да работят заедно за облекчаване на последиците върху сектори като двустранната търговия и туризма.

"Икономиката и туризмът са изключително важни за нашите държави. Има отлична връзка между народите на България и Италия, за която спомагат хората от двата народа, които живеят в другата държава", каза Захариева.

Луиджи Ди Майо подчерта, че италианският бизнес в България е предпочел да не напуска страната ни, защото усеща сигурност.

Италия подкрепя България за влизането й в Шенген

Италия подкрепя България за влизането й в Шенген

Италианският външен министър Луйджи ди Майо е на посещение в България

Италия е на четвърто място по размер на преки чуждестранни инвестиции у нас - 2,687 млрд. евро към 2019 г., а двустранният стокообмен за 2019 г. възлиза на 4, 694 млрд. евро. През 2019 г. 243 500 българи са посетили Италия, а 156 564 италианци - България.

Двамата министри обсъдиха и сътрудничеството в енергетиката и необходимостта от диверсификация на източниците и маршрутите на енергийните ресурси.

Сред темите на разговора бе и европейската интеграция на Западните Балкани, която и двете страни подкрепят, проблема с миграцията, ситуацията в Либия.

Припомняме, че по-рано днес, Луйджи ди Майо заяви подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение пред премиера на България Бойко Борисов.

Вашата визита е важно доказателство, че между нашите две страни съществуват силни връзки. Това заяви президентът Румен Радев, който също се срещна с ди Майо.

Радев благодари за подкрепата на Италия за присъединяването ни в Шенген и Еврозоната.