Темата Covid-19 доминира и последния работен ден на парламента. Депутатите близо два часа и половина спориха за руската ваксина. Идеята на левицата да се задължи правителството да купи от нея обаче не мина.

В последния ден народните представители се възползваха и да стартират предизборната си кампания. Лидерът на Воля Веселин Марешки излезе с декларация от трибуната. В нея той представи инициативата на новия коалиционен формат Воля - НФСБ, внесена вчера в деловодството на Народното събрание - за вдигане на прага за влизане в парламента.

С обръщение към избирателите се обърна и Мустафа Карадайъ, който започна с думи за Националния празник на България и премина към темата за важността на изборите, които ни предстоят.

Спорове имаше и за ниския авторитет на законодателния орган. В последния работен ден за събиране на кворума участваха от БСП, последователни останаха ДПС, които до последно бойкотираха законодателния орган и не помогнаха на мнозинството за старта на работния ден.

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

ГЕРБ преоблякоха идеята на БСП за внос на руската ваксина

Здравната комисия поряза левицата за руската ваксина

На второ четене мина и законът за движение по пътищата. Веднага след него законотворците напуснаха пленарна зала. Председателстващият заседанието Валери Симеонов ги съпроводи с наставлението да не си правят селфита, а малцина останаха за парламентарния контрол, като по традиция пленарната зала остана празна.

Вицепремиерът Мариана Николова увери червените, че машините за гласуване се пазят от жандармерията и няма кой да им повлияе външно.

Земеделският министър Десислава Танева дойде в зала за петъчния парламентарен контрол, но се оказа, че няма на кого да отговори.

Споровете как се казва руската ваксина се пренесоха в пленарна зала

Споровете как се казва руската ваксина се пренесоха в пленарна зала

Последен работен ден на депутатите

Три пъти Валери Симеонов повика Мария Цветкова от ВМРО, която беше отправила въпрос към Танева. Той й благодари, че е била дисциплининирана и е дошла в Народното събрание, но парламентарният живот замря. С което и зам.-председателят на парламента закри днешния работен ден и дори закри 44-тия парламент - нещо което трябва да се случи официално на 25 март.

Все пак по време на предизборната кампания депутатите могат да се събират при нужда на извънредни заседания. Парламентарен контрол ще се осъществява, но министрите ще отговарят писмено.

След изборите на 4 април се очаква следващата бодра смяна законотворци.