Украйна е тази, която най-много иска мира, и именно агресора настоява да води тази война. Прехвърлянето на вината върху Украйна за водената война е една от най-разпространените опорни тези на руската пропаганда и хибридната война в Европа.

С тази позиция излезе посолството на Украйна у нас, без пряко да уточнява причината за нея. Предвид вчерашното изявление на президента Румен Радев, според когото Украйна настоява да бъде водена война, то може би посолството не смята и за необходимо да изтъква повода за обръщението си.

Още от 2014 г. украинският народ героично се отбранява и отстоява своята териториална цялост и държавен суверенитет, посочва се в позицията.

"Русия като държава-терорист продължава своята въоръжена агресия срещу Украйна, засилвайки заплахите и ядрения шантаж срещу демократична международна общност."

Единствено кремълският режим и неговите последователи избягват да наричат войната на Русия срещу Украйна с думата "война", маскирайки руската агресия и геноцида срещу украинския народ под формулировките "конфликт" и "специална операция", изтъкват от посолството.

Подчертава се още, че военната помощ за Украйна не води към увеличаването на количеството на жертви и разрушения, а точно обратно - това означава повече спасени животи. Гарантирането на безопасността на Украйна е гаранция и за безопасността на Европа, включително и на България, посочва се в позицията.

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Радев иска да чува "мир", Зеленски - А какво ще кажете на Путин като дойде при вас?

Каквото и да имате, би било недостатъчно

От украинското посолство призовават политическите партии да се въздържат да използват обвинения срещу Украйна за постигането на ситуативни политически цели предвид предстоящите местни избори.

Иначе Украйна е благодарна на Република България за предоставянето на помощи и непрекъснатата подкрепа в политическа, военно-техническа, финансова и хуманитарна сфери.

Посолството на Украйна благодари и на всички приятели за проявения интерес към посещението на Володимир Зеленски в България.

Много е важно обединението да продължи да работи както за укрепването на международната коалиция, установяването на траен мир в Европа, така и за развитието на приятелските украинско-български отношения, подчертава се още.

От посолството на Украйна у нас предоставят и справка, по негови данни, на щетите през 506-е дни от началото на войната:

  • образувани 97 314 дела относно военните престъпления на руските окупационни войски в Украйна;
  • 10636 убити цивилни граждани на Украйна, включително 494 деца;
  • изчезнали 15 254 граждани, включително 1052 деца;
  • депортирани в Русия са повече от 200 хиляди украински деца;
  • разрушени повече от 110 хиляди инфрастуктурни обекти в Украйна ;
  • 20% от територията на Украйна, със статут на защитени зони са засегнати от война;
  • минирани са 10% селскостопански земи;
  • 2,4 милиона хектара гори са минирани и/или повредени след де-окупацията;
  • 495 хиляди хектара на горите се намират в окупираните територии.
Денков за критиките на Радев: Повтаря едни руски опорки

Денков за критиките на Радев: Повтаря едни руски опорки

Премиерът се оплака от "постоянната провокация от страна на президента"