"Поредният пример за посредственост в държавното управление. Както и да го гледате - дали като корупция или като несвършена работа и после замазване на това с някакви променени документи - това е посредственост, мърлящина, която можем да видим в почти всички области на управлението."

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, специален съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, по повод аферата "Ало, Банов е". 

Калфин предполага, че чиновниците, изнесли информацията, ще бъдат наказани или уволнени и ще бъде казано, че въпросът е приключен.

"Може всичко да е чисто и идеално, обаче репресията срещу този, който изнася информацията, показва, че някой има много какво да крие и много се притеснява от изнесените данни. Европейският подход е свързан не само с работата на европейските институции, а и с това как тук, у нас, работят институциите, законът как пази тези, които си позволят да изнесат информация за злоупотреби и как реагират органите на реда", коментира бившият външен и социален министър. 

А бързата реакция на прокуратурата по случая е била, за да свали общественото напрежение, смята Калфин. По думите му обаче прави впчатление и друго - че прокуратурата се захвана приоритетно с най-острия депутат от опозицията - Елена Йончева, срещу която започна разследване за пране на пари от КТБ.

"Ако тя излезе човекът, който е виновен за всички безобразия в КТБ, то пак пращаме на друго място диалога, а не там, където му е целта. Такива факти пораждат съмнение и недоверие в цялата система", подчерта Калфин.

От своя страна Гроздан Караджов, който е създател на сдружение "Граждански съвет", настоя, че "очевидно с флашки няма да преборим корупцията", като по думите му корупцията "се плаши единствено от правосъдие, което е обективно и ефективно".

"Далеч не се славим с ефективно правосъдие. Когато имаш бавно, мудно или контролирано правосъдие, онези, които уреждат сделки, лобират за обществени поръчки, които дават под масата и вземат такива пари, те не се плашат от такова правосъдие", посочи той.

Според него в този казус се вижда, че нито обвиняващият е извоювал някаква чиста позиция на бореца срещу корупцията (Елена Йончева), нито пък министърът (Боил Банов), който скочи и каза, че е защитавал държавния интерес, е излязъл честен.

"Ако е имало такова изнудване няколко години поред, въпросът е защо през това време този министър не е съобщил на органите. Другото - ако този "добронамерен служител" е записвал точно, за да покаже и да изясни тези факти, не ги е занесъл още тогава тези записи при органите. Очевидно, че тази изнудваческа схема е посята от управляващите, от политиците, за да създадат този обръч от фирми, които наистина се хранят от евросредства. И освен хранене на наши фирми - това е и на партийно лоялни лица", констатира Караджов.

За бързата реакция на прокуратурата по случая Караджов изказа мнение: "Когато има сериозен политически ефект от определено политическо действие, прокуратурата скача като попарена. Това очевидно е случай, който се е търкалял дълго време и затова и подготовка не е било нужно да се прави."

"Търси се корупция по високите етажи на властта. Погледнете този общия репресивен апарат - кого подгони през 2017 г. - 4-5 от реформаторите. Защо - да се елиминират естествените говорители на възможната дясна опозиция - да се занимават със съд, прокуратура, следствие, КПКОНПИ, полицаи... да се овалят в цялата тази кал, а после съдът и да ги оправдае - какво значение има, те вече са приключени политически. Докато законите се използват с репресивна сила... сега точно до Елена Йончева и КТБ ли се опря, там само един човек ли има, който е взимал пари", попита Гроздан Караджов.