Подкрепата на Македония за възстановяването на военното гробище в Ново село е знак за новия европейски прочит на историята.

Това заяви президентът Георги Първанов, който вчера посети Ново село (община Струмица) в рамките на работното си посещение в Македония.

Фактът, че непосредствено след преизбирането ми за държавен глава съм тук, в Македония, е знак за приоритетните отношения между нашите две страни, каза още президентът, цитиран от Дарик радио.

Пред общината в Ново село президентът Първанов и съпругата му Зорка Първанова бяха посрещнати от кмета Никола Андонов и от деца в народни носии, които им поднесоха хляб и сол.

С военна церемония бе посрещнат държавният ни глава на обновените български военни гробища край Ново село.

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров представи осъществения от сдружението „Плиска" със съдействието на българското посолство в Македония проект по възстановяването на българското военно гробище.

След отслужената панихида в памет на загиналите войни президентът положи венец пред паметника на който е записано, че е възстановен със съдействието на президентите на България и Македония.
На церемонията и панихидата присъстваха членове на българската дипломатическа мисия, много гости от България и местни граждани.  

По-късно Първанов посети военните гробища в Струмица, където почиват костите на български офицери.

Заедно с коелгата си Бранко Цървенковски Първанов положи цветя и на гроба на загиналия в самолетна катастрофа македонски президент Борис Трайковски.

Еднодневната визита на президента Георги Първанов в Македония приключи с частна среща със съпругата и семейството на покойния македонски президент.

Първанов замина за Македония, след като положи венец пред паметника във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища, отбелязмайки Архангелова Задушница.