Депутатите от ДПС Петър Чобанов, Йордан Цонев и Делян Пеевски внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които да се гарантира пълна прозрачност около фалита на КТБ.

В брифинг в парламента Цонев се похвали, че постигнатата публичност към момента била именно заради инициативата на ДПС, тъй като формацията още в миналия парламент направи законови промени по темата.

Истината трябвало да е достояние на всички, категоричен бе Йордан Цонев. Новите промени, които вече са входирани в деловодството на Народното събрание, развързвали ръцете на разследващата фирма да оповести почти всичко, което е открила.

От ДПС настояват да отпадне клаузата за конфиденциалност и докладът на компанията да бъде публично оповестен. Законодателната инициатива цели като отпадне клаузата за конфиденциалност, да бъдат публично достояние фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ.

Ще се запази известна степен на конфиденциалност по фактите, които ще помогнат на разследващите и на прокуратурата да установят виновните и те да получат наказателна отговорност. Цонев припомни още, че целта да бъде наета международна разследваща компания е била да стане ясно как е фалирана банката на Цветан Василев, както и да се съберат част от заграбените средства.

Законодателната промяна на тримата депутати разпорежда, че синдиците са длъжни, независимо от клаузата за конфиденциалност (с изключение на частта, нужна за прокуратурата), да публикуват доклада за фалита.

„Парламентарната група на ДПС ще настоява този закон да влезе още следващата седмица в пленарна зала и да се гласува на две четения”, поиска Йордан Цонев. По думите му, така щял да се ускори процесът на публичност около фалита на КТБ.

Делян Пеевски малко по-късно коментира своята законодателна инициатива, като настоя за публичност на доклада на разследващата фирма. 

"Ами нека да го изнасят (доклада), затова днес поискахме изнасяне. Какво само си говориме, че го изнасят! Колко дена минаха? Преди това ние казахме, после министър Горанов...какво чакат. Да го изнасят?", посочи с апломб ДПС депутатът.