Премиерът Бойко Борисов размаха писмата от Европейската комисия, с които се размразяват средства от оперативните програми.

Той показа и писмата на Брюксел с критиките до предишното правителство.

Първото писмо е от 13.11.2008 и касае ОП "Конкурентоспособност".

Коментарът на Брюксел - неприемливи резултати. Същият е отговорът и за мерките, предприети през 2009 година.

Писмото от тази година посочва - всички мерки, предприети от българското правителство, са в съответствие с евроизискванията.

"Общите пари, които може да ползва малкия и среден бизнес по тази програма са в размер на 1,3 млрд. евро", отбеляза Борисов. "Именно това е помощта за малкия бизнес", посочи премиерът.

Той показа и писмата за ОП "Транспорт". Тези от 2008 и 2009 посочват недоволството на Брюксел за мерките на кабинета "Станишев". Коренно различно е становището на ЕК за резултатите постигнати от новото правителство.

"Тук става въпрос за 2 милиарда евро", уточни премиерът.

"Правителството на Станишев беше рекордьор - и по 7-те оперативни програми средствата бяха спрени", изтъкна Бойко Борисов.

Премиерът очаква до края на седмицата Брюксел да даде зелена светлина и по другите програми. От тук нататък той очаква строг контрол от институциите.

„Тези положителни оценки освен, че ни дават възможност да работим с повече пари, повишават и авторитета на България", смята финансовият министър Симеон Дянков.

Според Трайчо Трайков "сега, когато евросредствата потекоха към страната ни, идва ред на бизнеса да е активен".

"Парите по ОП Конкурентоспособност са истински живи пари", категоричен е министърът на икономиката. "През 2010 година обявяваме нови 15 процедури на стойност 468 милиона евро", допълни той.

„Изградили сме надеждни системи за управление и контрол", похвали се и транспортният министър Александър Цветков.

Средствата по ОП Транспорт са в размер на 2 милиарда евро.