Отделните политически партии - разделени, различни и многообразни, трябва да намерят общ подход за бъдещето на страната и да се обърнат към интересите на България в този труден момент. Това заяви в Солун президентът Росен Плевнелиев във връзка с резултатите от вчерашния вот.
Той посети града по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил, съобщава БНТ.

Плевнелиев направи паралел между настоящата ситуация в страната и времето, когато е управлявал българският владетел. Държавният глава смята, че трябва да се поучим от държавническото отношение, което е имал Самуил.

Президентът посочи още, че имаме какво да научим от миналото си - както от възходите и победите, така и от паденията и загубите.

„Всички те ни обогатяват и ни правят това, което сме и е крайно време да си дадем сметка, че един народ, който е толкова богат със своята история има своята мисия и в бъдеще. Нека да я изковем сами", призова държавният глава.

Президентът призова да се работи за повече стабилност и ясно представителство в парламента за реформи и прогреса на напредъка. По думите на Плевнелиев имаме какво да научим от миналото си, тъй като е белязано с възходи и падения и загуби. Според него всички те ни обогатяват и правят това, което сме.

Крайно време да си дадем сметка, че един народ, който е толкова богат със своята история, има своята мисия и за в бъдеще нека да я изковем сами, призова  Росен Плевнелиев.

Държавният глава се поклони и положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Той разгледа експозицията на музея, където е изложена плащеницата на средновековния български владетел.

По-късно, вече в София, държавният глава Росен Плевнелиев увери, че ще бъдат спазени конституционните срокове за завъртане на рулетката за връчване на мандатите на партиите за съставяне на правителство.

„Има конституция, в нея са разписани ясни срокове. Тези срокове, гарантирам, ще бъдат спазени", заяви Плевнелиев, който присъства на литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски", отслужена от българския патриарх Неофит по случай 1000 г. от смъртта на цар Самуил и на която присъстваха още министър-председателят Георги Близнашки, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, както и бившият монарх Симеон Сакскобургготски.

През 2013 г. същото това упражнение го играхме пред очите на целия народ", посочи още президентът, който не пожела да коментира изборните резултати.

Вместо това той призова в днешния светъл ден да покажем на българския народ нещо, с което да се гордее - историята на един български цар.