Наредба за качеството на социалните услуги е одобрена на днешното правителствено заседание. Приемането на документа е предвидено в Закона за социалните услуги, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Целта е да се създадат условия за повишаване на качеството на социалните услуги и тяхната ефективност в подкрепа на хората, които ги ползват. Основен акцент е поставен върху професионалната подготовка и осигуряването на възможности за обучение, кариерно и личностно развитие на социалните служители.

753 млн. лева повече за социални услуги

753 млн. лева повече за социални услуги

Това е заложено в Плана за възстановяване

С наредбата се определят стандартите за качество на социалните и интегрираните здравно-социални услуги и критериите за тяхното изпълнение. Те са съобразени с вида на социалната услуга и специфичните потребности на хората, които я ползват. Стандартите включват изисквания за организацията и управлението на услугите, за броя и квалификацията на служителите, както и критерии за ефективността на постигнатите резултати в подкрепа на хората.

Омбудсманът констатира изтезания в дома за стари хора във Варна

Омбудсманът констатира изтезания в дома за стари хора във Варна

Тя недоумява защо нито една институция няма правомощия да затвори подобен дом

Доставчиците се задължават да осигуряват достатъчно служители с необходимата професионална подготовка, както и да осигурят условия за повишаване на тяхната квалификация. С наредбата се регламентират и методите за мониторинг на качеството на социалните услуги от общините и другите доставчици, както и от Агенцията за качеството на социалните услуги.