Премиерът Бойко Борисов поздрави Ана Бърнабич за преизбирането й на поста министър-председател на Република Сърбия, съобщиха от пресцентъра на правителството.

"Напълно Ви подкрепям и приветствам за Вашето изявление, че новото сръбско правителство ще бъде проевропейско", отбелязва министър-председателят Бойко Борисов в поздравителния адрес до Ана Бърнабич.

Той акцентира, че България вече продължителен период от време активно подкрепя и защитава правото на държавите от Западните Балкани, включително Сърбия, която е сред водещите страни-кандидати за членство в ЕС, да бъдат част от европейското семейство.

"Искам да Ви уверя, че в лицето на България и в бъдеще ще имате силен поддръжник на европейската интеграция на страната Ви", пише министър-председателят Бойко Борисов на сръбския премиер.

В писмото си Борисов поздрави Ана Бърнабич и за създаването на нов ресор в сръбското правителство, посветен на правата на човека, правата на националните малцинства и обществения диалог в Сърбия.

"За България реализацията на правата на представителите на българското национално малцинство в Сърбия е много важен въпрос, разчитаме на сръбската страна за тяхната защита и осигуряване на условия за осъществяване на всички техни права в съответствие със сръбското законодателство", изтъква министър-председателят Бойко Борисов.

В поздравителния адрес той изразява убеденост, че близките отношения на сътрудничество между България и Сърбия ще продължат да се развиват и занапред в посока по-нататъшното активизиране и задълбочаване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на своя ред поздрави новия външен министър на Сърбия Никола Селакович с встъпването му в длъжност. Тя изрази увереност, че отличните отношения между двете страни ще продължат да се развиват, основани на взаимно уважение, доверие и открит диалог.

"Уверена съм, че отношенията между нашите две държави ще продължат да се развиват на основата на принципите на добросъседство и искрено приятелство, в интерес на благополучието на нашите два народа и на развитието и стабилността на целия регион на Югоизточна Европа", посочи Екатерина Захариева в поздравителна телеграма до Никола Селакович.

Външният ни министър потвърди подкрепата на България за европейската интеграция на страните от Западните Балкани, сред които е и Сърбия.

"България е силен поддръжник на европейската интеграция на държавите в нашия регион. Използвам случая да изразя готовността на българската страна да сподели своя опит в това отношение с един от най-близките ни съседи, какъвто е Сърбия, в дух на взаимопомощ и добра воля", пише още в поздравителната телеграма от Екатерина Захариева.

Тя изрази увереност, че външните министерства на двете страни чрез отворена и ефикасна комуникация ще работят за разрешаване на всички въпроси от двустранния дневен ред и за развитие на близки добросъседски отношения между България и Сърбия в интерес на двата народа. Екатерина Захариева отправи покана към Никола Селакович да посети България, когато обстоятелствата, свързани с пандемията от коронавирус, позволяват това.