От Синдикат "Огнеборец" към КНСБ искат увеличение на заплатите с поне 10 на сто от 2018 година. Исканото увеличение е допълнително към желанието им за увеличение на възнагражденията в системата със задна дата. Това гласи писмо на синдиката до премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Валентин Радев, изпратено в понеделник, 26 юли.

"През последните години в Министерството на вътрешните работи текат постоянни частични "реформи", не достатъчно обмислени и същевременно липсва ясно виждане за дългосрочна стратегия за реформиране и съответно каква да бъде визията на управляваното от Вас министерство след пет, десет, камо ли след двадесет и повече години". Така започва писмото на пожарникарите до вътрешния министър Валентин Радев.

В него те настояват и за промяна на нормативната наредба, с която се осигуряват лични предпазни средства за пожарникари и спасители и закупуване на необходимото оборудване.

От синдиката искат и допълнителен щат, с който да се спазят изискванията за минимален брой служители в екип.

В същото писмо огнеборците искат и безплатно пътуване на служителите в МВР със статут по Закона за държавния служител, както и промени на Правилата за ССП, СУТ и Правилник за почивното дело в МВР.

Статутът на служителите в денонощната национална система (ДНС) 112 и осигуряване на допълнителен платен годишен отпуск на държавните служители по Закона за държавния служител, работещи на смени, искат в писмото си до Валентин Радев от синдиката на огнеборците.

Те показват и проблеми, които трябва спешно да бъдат решени. Сред тях са обезпечаване на служителите с униформи, прецизиране на текстовете, определящи служителите на длъжности, които изпълняват специфични служебни дейности.

От синдиката настояват да има механизми за подобряване на теоретическата и практическата подготовка на обучаемите в базите на Академията на МВР.

От Синдикат "Огнеборец" настояват да се определят стратегически обекти от национално значение и критичната инфраструктура, в които пожарната безопасност да се осъществява от органите за пожарна безопасност и защита на населението на МВР;

"Липсата на адекватни действия през последните два месеца от ръководството на министерството доведе до заявка на синдикалните структури в системата за синдикални и граждански действия за защита интересите на работещите в системата, пишат от синдиката до премиера Бойко Борисов.

В своето писмо от 26 май 2017 година Синдикат "Огнеборец" категорично заяви своята позиция за увеличаване на основните възнаграждения на служителите в МВР, считано от 01 февруари 2017 година. Те настояват за незабавен старт на преговорите за ръст на работните заплати с 10 на сто от 2018 година, обезпечен в държавния бюджет за следващата година", се казва в писмото на "Онгеборец".

От ръководството на Синдикат "Огнеборец" запазват правото си на протестни действия, ако не им повишат заплатите. Писма със своите мотиви са изпратили до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Валентин Радев.

В писмото си до Борисов от синдиката пишат, че липсата на адекватни действия през последните два месеца от ръководството на министерството доведе до заявка на синдикалните структури в системата за синдикални и граждански действия за защита интересите на работещите в системата".