Депутати от "Продължаваме промяната" и ДБ коментираха в кулоарите на парламента, че "новото мнозинство" от ГЕРБ, ИТН, Възраждане и ДПС се е скрило днес от собствените си предложения" - избор на председател на парламента.

Точката бе първа в дневния ред, но не бе гласувана поради липса на кворум.

"Продължаваме промяната" няма да излъчва кандидат за председател на НС и иска новото мнозинство в парламента да предложи такъв, обяви депутатът от ПП Настимир Ананиев. Днес новото мнозинство не дойде на работа, категоричен е той.

Карадайъ за бойкота на кворума: Празник на демокрацията

Карадайъ за бойкота на кворума: Празник на демокрацията

Кворумът е отговорност на управляващите, лаконичен бе той

Антоанета Цонева от "Демократична България" нарече новата коалиция "Ориент експрес" и коментира, че е засилила страната нанякъде, накъдето не знаят накъде я водят.

"Не искат ясно да се обозначат, че четирите партии действат в ново мнозинство в момента и се крият от гражданите и не се регистрират за процедура председател на НС - за която те настояваха", каза тя.

По думите й - "е важно е да се види как ще мине вотът на недоверие". Това мнозинство не желае да покаже, че работи в пълна координация и са създали новото мнозинство, това е начин да се скрият от хората и да изчакат часа на вота, категорична е и тя.

Атанасова преброи - днес правителството паднало три пъти

Атанасова преброи - днес правителството паднало три пъти

Твърденията, че ГЕРБ е фактически в коалиция с ИТН, ДПС и "Възраждане" са безпочвени

От БСП дадоха трибунка. Депутатът Георги Свиленски смята, че днес и парламентът, и обществото са станали свидетели "кои парламентарни групи нямат никаква отговорност към бъдещето на България".

В днешната програма бяха залегнали избор на председател на НС, Законът за европейските структура и инвестиционните фондове, което са всички европейски програми, промени в Закона за енергетиката за компенсации на бизнеса и не на последно място - приемане на правила за председател на КПКОНПИ, което значи, че не искат да има избран такъв, изброи Свиленски.

Това беше причината да има вот на недоверие, да се свали председателя Никола Минчев, да отидем на избори, да няма председател за избор на КПКОНПИ, да няма европейски средства, са мотивите на БСП.

Президентът апелира към разум и разговор на фона на празна пленарна зала

Президентът апелира към разум и разговор на фона на празна пленарна зала

Той не поиска да коментира политическата криза

ПГ на БСП призовава, ако има ново мнозинство в парламента, да влезе в зала, а не да ходи по улиците, каза той. Те са категорични - ново мнозинство - "Възраждане", ДПС, ИТН, ГЕРБ има и това ново мнозинство ще влезе в залата за гласуване на вота на недоверие.

"Корупцията трябва да се бори, а тя се бори в институциите, не в тъмни стаички", каза Свиленски. Той обяви, че 26 депутати от БСП ще бъдат довечера заедно и ще подкрепят правителството, отхвърляйки вота на недоверие.

Лена Бориславова през Фейсбук уверява, че ПП са единни и продължават битката

Лена Бориславова през Фейсбук уверява, че ПП са единни и продължават битката

Тя е с грип, но описва колко време е отнело промяната в ББР

Блиц коментар след трите неуспешни опита да бъде събран необходимия кворум в Народното събрание направи и съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов.

По думите му новото мнозинство в парламента - ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" дискредитират дейността на законодателния орган, действайки в унисон и координация помежду си.

Протести отново блокират центъра на София

Протести отново блокират центъра на София

Очаква се засилено полицейско присъствие

"Целта е ясна - да бъде дестабилизирано и дискредитирано Народното събрание. И тук е много важно хората да забележат - кой идва на работа и по какъв начин се държи. Нека да видят координацията между новото управляващо мнозинство", каза той.

Ще видим довечера какво ще се случи. Защото, представете си, ако няма кворум и довечера?", добави Атанасов.

Припомняме, че за 19:10 днес е насрочено извънредното заседание на парламента, което ще гласува вота на недоверие към кабинета.

22 юни - ключов ден за България

22 юни - ключов ден за България

Избира се председател на парламента, гласува се вот не недоверие

По-рано, на влизане в парламента той заяви пред журналисти, че нов председател на НС ще има, но не се знае, дали той ще бъде избран днес. "Тази офанзива на опозицията за дестабилизация на властта минава и през това да се показва неспособност на Народното събрание - че не може да фонкционира. Тоест, че няма мнозинство", посочи Атанас Атанасов. Той допълни, че "може би следващите дни ще се отпуши процесът".

Според Атанасов доскорошният председател на Народното събрание е имал необходимите качества да ръководи законодателния орган и наследникът му трябва да притежава същите. "Много е важно този, който стои там отгоре, да има здрави нерви, защото долу често се получават хулигански прояви", обясни той.