Парламентарната група на ПП-ДБ дава доклада за договора с "Боташ" на прокуратурата. Пред журналисти в кулоарите на Партийния дом застана Радослав Рибарски, който обясни, че след последното заседание на временната парламентарна комисия относно договора с "Боташ" и нещата в енергетиката изглеждат доста притеснително. Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет в размер на 500 000 долара всеки ден, посочи Рибарски.

Той даде пример, че през 2023 г. от възможност да бъдат доставени 14 танкера да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че не се използва, се заплаща всеки ден.

Рибарски призова служебният министър на енергетиката Владимир Малинов да обясни като пряк участник в договарянето на танкерите с газ защо се доставят в турски води природен газ, който впоследствие да се купува на българската граница. За миналата година "Булгаргаз" губи 27% пазарен дял.

ПП-ДБ настояха за предоговаряне на договора с "Боташ".

Припомняме, че в началото на 2023 г. "Бyлгapгaз" пoлyчи дocтъп дo гaзoпpeнocнaтa инфpacтpyĸтypa нa "Бoтaш". През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) разследва сделката за доставки на газ през Турция, поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

Впоследствие на 6 декември народното събрание създаде комисия "Боташ", с председател Жечо Станков, като представител на ГЕРБ.

Булгаргаз разбрали с имейл от Турция, че Росен Христов парафирал договора с Боташ

Булгаргаз разбрали с имейл от Турция, че Росен Христов парафирал договора с Боташ

Деница Златева не може да предоговори договора, тъй като той "излиза извън компетенциите на нашето дружество"