Създаването на комисия " Боташ" се оказа многочасово занимание, което отне над 3 часа на депутатите. БСП поиска създаване на Временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София.

Според Борислав Гуцанов днес можело да се поставят важните въпроси за страната. Той се опасява, че заради натиска върху Лукойл може да се окажем без горива. А за договора с Боташ, той настоя да се разкрият всички енергийни далавери на кабинетите, дори и на служебните. Гуцанов е против да плащаме такси на Боташ, независимо дали получаваме или не газ. По 15 милиона долара на месец ще плащаме на компанията.

Договорът е за 13 години, за което ще платим над 2 милиарда долара, по думите му. Според Гуцанов пак внасяме руска газ, но много по-скъпо. Социалистът припомни, че Европа вече проверява договора. За него този договор е национално предателство. Кой ни навреме този договор, пита Гуцанов и се опасява, че ще сме в тежка зависимост от Турция.

Мартин Димитров обясни, че ПП-ДБ ще подкрепи създаването на комисията. Според него не трябва служебно правителство да поема дългосрочно договори. Такива практики повече не трябва да съществуват и да се толерират, категоричен бе народният представител. Заради скъпия нагнетен газ в Чирен от 1 януари ще поскъпне газа за бизнеса и потребителите, ако Булгаргаз не бъде компенсиран. Че ще бъде страшно за българската икономика предупреди и Драгомир Стойнев. Според него обаче опозицията свикнала с недоглеждането на управляващите.

Според Жечо Станков Булгаргаз е на загуба заради политически решения. Костадин Костадинов пък се засегна от коментара в зала на Атанас Атанасов и се сравни с Никола Петков, а лидерът на ДСБ с Георги Димитров. Възникна спор за необолшевиките в парламента. За Атанасов се губи време по какви ли не теми в енергетиката, вместо законотворците да гледат създаването на комисия. А Възраждане били в такова състояние, защото миналата седмица показал книга за троловете на Путин.

Настимир Ананиев се скара на Росица Кирова за начина й на водене на заседанието, а тя го обвини в сексистко поведение. От ДПС решиха да укроти страстите с 30 минутна почивка. След почивката ГЕРБ поискаха още 30 минути почивка. Когато работата на законодателния орган бе възобновена Делян Добрев от ГЕРБ поиска да не се ограничава дейността на комисията и тя да проучи работата не само на служебния кабинет. Предложението му не мина.

Комисия бе създадена. ГЕРБ предложиха Александър Ненков и Жечо Станков за председател. ПП-ДБ излъчиха Радослав Рибарски и Венко Сабрутев. Възраждане номинираха Йордан Тодоров за председател и Димитър Гюлев. ДПС излъчиха Рамадан Аталай и Хамид Хамид. БСП предложиха Борислав Гуцанов за председател и Драгомир Стойнев. ИТН предложиха Павела Митова и Александър Вълчев. За председател в крайна сметка се пребори Жечо Станков.

Припомняме, че през октомври ЕК започна проверка на договора с "Боташ" поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

Росен Христов: Договорът с "Боташ" е изряден

Росен Христов: Договорът с "Боташ" е изряден

Проверката на ЕК е породена от наложените допълнителни такси върху транзита на газ за Сърбия и Унгария