Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви, че ще внесе искане за тълкуване на разпоредбите на Конституцията относно защитата от наказателно преследване и задържане. Според ПП-ДБ, всички граждани на България имат право на справедлив съдебен процес, независимо от политическата ситуация или принадлежност.

Искането е продиктувано от съдебно решение, свързано с мярката за неотклонение на народния представител от 50-то Народно събрание Джейхан Ибрямов. ПП-ДБ посочва, че то повдига въпроси за обхвата на чл. 70 от Конституцията, уреждащ имунитета на депутатите от наказателно преследване и задържане. Те се стремят да изяснят дали тези разпоредби са приложими и за извънпроцесуални действия, като например използването на специални разузнавателни средства.

Конституционният съд е издавал тълкувателни решения по тази тема и в миналото. Тълкувателно решение № 10 от 1992 г. разглежда израза "може да бъде възбуждано наказателно преследване" по чл. 70 от Конституцията, като правната уредба оттогава е претърпяла съществени промени. Също така, тълкувателно решение № 12 от 2020 г., по искане на главния прокурор, уточнява, че срещу президента на страната не могат да се извършват действия, водещи до реализиране на наказателна отговорност, които засягат личните му права и свободи.

Андрей Янкулов: Ибрямов и сега продължава да е незаконно задържан

Андрей Янкулов: Ибрямов и сега продължава да е незаконно задържан

Той не очаква сегашният ВСС да успее да избере главен прокурор

Основният въпрос, който ПП-ДБ поставя, е дали същите принципи, залегнали в имунитета на президента, трябва да се прилагат и по отношение на народните представители.

Заявката на "Продължаваме промяната - Демократична България" идва 10 дни след фактическия арест на Джейхан Ибрямов и след като вече минаха съдебните заседания по гледане на мярката му за неотклонение. Идва и също така след вчерашното писмо, което съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров написа до председателя на Народното събрание Рая Назарян с тълкуване на всички разпоредби, които тя е прекрачила. Самите й действия бяха определи от Чакъров като произвол.

ПП-ДБ обяви, че ще търси подкрепа за искането си за тълкуване на конституционните разпоредби от всички парламентарни групи в Народното събрание, с цел да гарантира върховенството на закона и правата на гражданите в България.

Припомняме, това е второто искане за тълкувателно решение, върху което работят от ПП-ДБ - първото си намерение те обявиха, след като ВСС номинира Борислав Сарафов и се видя, че този магистратски съвет има намерение да доведе докрай процедурата по избор на нов главен прокурор.

От ПП-ДБ вече получиха заявка за подкрепа от АПС, формацията, с която се явяват хората на Ахмед Доган на изборите, "Има такъв народ". С позиция против избора на Борислав Сарафов излязоха и от БСП и "Възраждане", макар и да не заявиха ясна подкрепа за това дали ще сложат подписите си под искането на ПП-ДБ. 

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

ПП-ДБ иска Конституционният съд да тълкува може ли този ВСС да избира главен прокурор

Подкрепа получиха от Алианс за права и свободи, или автентичното ДПС на Доган